Bafra Nokulu – Ramazan sofrası

Ramazan sofrasında bugün Bafra Nokulu ve Sıkma tarhana çorbası var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI
BAFRA NOKULU
MALZEMELER
>> 2 adet yumurta
>> 2 yemek kaşığı yoğurt
>> 1 çay bardağı sıvı yağ
>> 1 su bardağı ılık su
>> 1 yemek kaşığı sirke
>> 1 çay kaşığı karbonat
>> 1 paket instant maya
>> 1 yemek kaşığı
toz şeker
>> 5,5 su bardağı un
İç harcı için;
>> 1 su bardağından
biraz eksik
toz şeker
>> 1,5 su bardağı ceviz
>> 1 tatlı kaşığı tarçın
>> 2 su bardağı
kuru üzüm
>> Sıcak su
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak kuru üzüm sıcak su içerisine alınarak bekletilir. Yoğurma kabına iki yumurta, (birinin sarısı ayrılır), yoğurt, sıvı yağ, ılık su, sirke, karbonat, instant maya ile toz şeker alınarak yavaş yavaş un ilavesiyle yoğrulur. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. İç harcı için üzümlerin suyu süzülür ve bir bez yardımıyla kurulanır. Bir kap içerisinde üzümler, dövülmüş ceviz, toz şeker ve tarçınla harmanlanır. Hamur tezgâhın üzerinde toparlanır ve 8 eşit parçaya bölünerek bezeler oluşturulur.
Unlanmış tezgâhta bezelerden biri elle hafifçe bastırılarak açılır. Daha sonra merdane ile çok inceltmeden açılabildiği kadar açılır. Hamurun üzerine her yerine eşit gelecek şekilde eritilmiş tereyağı sürülür. Üzümlü harç da bolca serpilir. Bezelerden ikicisi de aynı şekilde açılır ve ilk açılan bezenin üzerine yerleştirilir. Üzerine tekrar eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sarma işleminde dökülmemesi için uç kısmından bir boşluk kalacak şekilde iç harçtan serpilir. Ardından rulo şeklinde sarılır. Yaklaşık 3-4 cm genişliğinde kesilir. Kalan bezelerin her birine aynı işlem uygulanır. Hazır olan nokullar yağlı kâğıt serili fırın tepsisine alınır. Üzerlerine yumurta sarısı ve eritilmiş tereyağı karışımı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kontrollü pişmeye bırakılır.
SIKMA TARHANA ÇORBASI
MALZEMELER
>> 6 sıkma tarhana
>> 1 çorba kaşığı
domates salçası
>> 8 su bardağı su
>> 1 tatlı kaşığı tuz
>> Yarım çay kaşığı
kimyon
>> Yarım çay kaşığı
pul biber
>> Tereyağı
>> Nane
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak sıkma tarhanalar sıcak suda yaklaşık 20 ila 30 dakika kadar bekletilir. Daha sonra ezilir, birbirinden tamamen ayrılabildiğinde çorba için hazır hâle gelmiş demektir. Bir tencerede tereyağı eritilir ve bir çorba kaşığı domates salçası kavrulur. Üzerine ezilmiş tarhana eklenir. Damak tadınıza göre tuz ve baharatlar ilave edilerek suyu konulur. Devamlı karıştırılarak kaynaması beklenir. Bir süre kaynadıktan sonra pişen çorbanın üzerine tereyağında nane yakılarak dökülür. Sıcak olarak servis edilir.