Bileki Kebabı - Ramazan Sofrası

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bileki Kebabı  - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Bileki Kebabı, Zahter salatası ve Lokma tatlısı  var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

Bileki Kebabı  - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 1,5 kg orta 
yağlı dana eti 
>> 500 g kuru soğan
>> 2 adet domates
>> İsteğe göre 
karabiber
>> Yeteri kadar 
kaya tuzu 
>> 1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI

Orta yağlı dana eti bıçakla kalın kıyma olarak çekilir ya da havanda dövülür. Piyaz doğranmış kelle soğan, kabuğu alınmış ve küçük doğranmış domates, karabiber ve tuz ile iyice yoğurulur. Toprak tavaya oturtulur. Üzerine yine içi ısıtılmış diğer toprak tava kapatılır ve yaklaşık iki saat pişirilir.  Bileki (PİLEKİ) Gürcülere özgü bir pişirme tekniğidir. Tokat’ta bulunan Gürcülerin son 5-10 yıla kadar sıkça kullandıkları bu teknikte adına bileki denilen topraktan yapılmış çapı yaklaşık 50 cm’i bulan iki tava kullanılıyor. Son yıllarda elde yapılan bu toprak tavalar yerine şimdi piyasada satılan kısa kenarlı yuvarlak güveç kapları kullanılmaktadır. Kebap yapılırken bu tavaların içine metal ikinci bir tepsi, ekmek yapılırken de hamur doğrudan toprak tavanın içine konuyor. Önce tavaların iç kısımları ateşte iyice ısıtılıyor. Kebap yapılacaksa hazırlanan iç malzemesi metal tepsiye bastırılarak ısıtılmış toprak tavanın içine yerleştiriliyor, diğer toprak tava da kapak olarak örtülüyor. İki tarafı kapatılmış bu şekli ile bileki kömür ateşinin üzerine konuyor ve tavanın üst kısmına da kömür konularak yaklaşık iki saat alttan ve üstten pişiriliyor.

 

ZAHTER SALATASI

 

Bileki Kebabı  - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 100 g zahter (taze)
>> ½ çay bardağı 
nar ekşisi
>> 4 dal taze soğan
>> 2 bağ 
maydanoz
>> 1 tatlı kaşığı biber salçası
>> 1 tatlı kaşığı 
domates salçası
>> 1 çay bardağı 
nar tanesi
>> Zeytinyağı
>> Tuz

HAZIRLANIŞI

Maydanoz, yeşil soğan küçük küçük doğranıp bir kaba alınır. Salçalar, saplarından ayrılan zahter, zeytinyağı, nar ekşisi, nar taneleri ve ceviz de eklenip karıştırılır.

LOKMA TATLISI 

Bileki Kebabı  - Ramazan Sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

Hamuru için;
>> 3,5 su bardağı un
>> 2 su bardağı ılık su
>> 1 paket kuru maya
>> 1 yemek kaşığı 
toz şeker
Kızartmak için;
>> 2 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için;
>> 2 su bardağı 
toz şeker
>> 1,5 su bardağı su
>> 3-4 damla limon suyu

HAZIRLANIŞI

3,5 su bardağı un geniş bir kabın içerisine alınarak ortası havuz şeklinde açılır. Kuru maya ve toz şeker ilave edilir. Ilık su eklenerek yoğurmaya başlanır. Ele yapışan, cıvık bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri kapatılır ve oda sıcaklığında bir saat mayalandırılır. Bu sırada şerbeti hazırlanır. Tencerenin içerisine 2 su bardağı toz şeker ve 1,5 su bardağı su aktarılır. Şeker eriyince limon suyu ilave edilir. Hafif kaynayınca ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Mayalanan hamur sıkma torbasına aktarılır. Yağlanmış mutfak makası yardımıyla hamurdan küçük toplar kesilir ve kızgın yağın içerisinde kızartılır. Yeterince kızaran lokmalar kevgir yardımıyla alınarak soğuk şerbete atılır. 10 saniye kadar şerbetin içerisinde tutulur. Üzerine tarçın serpilerek servis edilir.

Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...