Çiftlik köftesi - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Çiftlik köftesi, gıllor ve Lalezar var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASIÇİFTLİK KÖFTESİ
MALZEMELER
>> 2 adet patates
>> 2 adet havuç
>> 1 su bardağı bezelye
Köfte harcı için;
>> 500 g kıyma
>> 1 adet soğan
>> 1 adet yumurta
>> Tuz, karabiber,
pul biber, kimyon
>> 6 yemek kaşığı
galeta unu
Sosu için;
>> 1 yemek kaşığı salça
>> Tuz, karabiber,
pul biber
>> 1,5 bardak sıcak su
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak soğan rendelenir. Derin bir kap içerisinde kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta ve galeta unu buluşturulur. Tuzu ve baharatları ayarlanarak güzelce yoğrulur. Daha sonra harçtan misket büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanarak şekil verilir. Bezelyeler bir köşede haşlanır. Bir tavada sıvı yağ ısıtılır. Küp küp doğranan patatesler kızgın yağda kızartılır. Patateslerin ardından aynı şekilde doğranan havuçlar da kızartılır. Son olarak hazırlanan köfteler hafif şekilde kızartılır. Derin bir tencerenin içerisine patates ve havuç alınır. Köfteler de eklenir üzerine haşlanmış bezelyeler eklenir. Bir kapta salça, tuz, karabiber, pul biber ve sıcak su konulur. Salça çözülene kadar güzelce karıştırılır. Hazırlanan sos yemeğin üzerine gezdirilir. Tencere ocağa alınır. Yaklaşık 15 dakika kadar karıştırılarak kontrollü pişirilir. Sıcak şekilde servise sunulur.
GILLOR
MALZEMELER
>> 4 su bardağı
köftelik bulgur
>> 1 yumurta
>> 5 yemek kaşığı un
>> Tuz
Sosu için;
>> 1 su bardağı sıvı yağ
>> 1 yemek
kaşığı tereyağı
>> Pul biber
Üzeri için;
>> 1 kâse yoğurt
>> 1 kâse süzme yoğurt
>> 2 diş sarımsak
>> Tuz, pul biber
HAZIRLANIŞI:
Bulgur tencereye konulur. Üzerine tuz ve sıcak su eklenerek ocağa alınır. Su kaynayınca kısık ateşte bulgurun suyu çekmesi sağlanır. Bulgur piştikten sonra geniş bir tepsiye dökülerek üzerine un konulur, karıştırılıp soğumaya bırakılır. Küçük bir tavada tereyağı, sıvı yağ ve pul biber ile sos hazırlanır. Sarımsaklar soyulup havanda ezilerek yoğurtlarla karıştırılır. Tuzu ayarlanır. Soğuyan bulgura yumurta eklenerek yoğurulur. Kıvam alana kadar gerekirse un ilave edilir. Bulgura köfte şekli verilir. Bir tencereye kaynar su, tuz ve sıvı yağ konulur. Köfteler bu suda yaklaşık 5 dakika pişirilir. Sonra süzülerek servis tabağına alınır. Köftenin üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos dökülüp servis edilir.
LALEZAR
MALZEMELER
>> 1 su bardağı
rende peynir
>> 1 tatlı kaşığı tereyağı
>> 1 kilogram patates
>> 1 adet soğan
>> 1 çorba kaşığı sirke
>> 1 demet maydanoz
>> 2 adet dolmalık
kırmızı biber
>> 1 çorba kaşığı sirke
>> Yarım limonun suyu
>> Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI:
Patatesler haşlanır ve kabukları soyularak püre hâline getirilir. Küçük küçük doğranan soğan çiğ olarak patates püresine eklenir. Kaşar rendesi, tereyağı, sirke, tuz, karabiber, limon suyu ilave edilip iyice karıştırılır. Hazırlanan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır. Üzerlerine bastırılarak çukurlaştırılır. Maydanoz ince ince kıyılır. Hazırlanan patates topları maydanoza bulanır. Tohum ve sap kısımları temizlenen kırmızı biberler de küçük kareler şeklinde kesilir ve patates toplarının çukurlarına doldurulur.