Evinin bodrumunda yetiştirdi, ilk mahsulleri aldı! Faydaları saymakla bitmiyor...

Balıkesir'de yaşayan İbrahim Burak Örs, evinin bodrum katında yetiştirdiği aslan yelesi mantarı ile büyük kazanç sağlamaya başladı. Örs, bu mantarın demans, parkinson ve alzaymır hastalarının tedavisinde kullanıldığını belirterek "Kilosu 1.200 TL ile 2.000 bin TL arasında satılıyor" dedi.
Son zamanlarda mantar üretimin yoğun rağbet var. Balıkesir'de yaşayan İbrahim Burak Örs de beş sene önce bu işe merak sardı. İlk olarak Balıkesir Karesi Halk Eğitim Merkezi'nde eğitim aldı. Ardından evinin bodrumunda aslan yelesi mantarı üretimine başladı.
KİLOSU 2 BİN TL'YE KADAR SATILIYOR
Mantarın kilosunun Türkiye pazarında 1.200 TL ila 2.000 TL'ye, yurt dışında ise 35 ila 60 dolara satıldığını dile getiren Örs "Aslan yelesi mantarı demans, parkinson ve alzaymır hastaları için takviye edici bir besin olarak kullanılıyor. Aslan yelesine istinaden reishi, şitaki, hindi kuyruğu, kordiseps, kırmızı istiridye, sarı istiridye, kral istiridye gibi çeşitli mantarların da üretimini yapmaktayız. Reishi ve hindi kuyruğu mantarı kanser tedavisinde etkili. Bu mantarların klinik araştırmaları yapılmış, hayvan ve insan deneyleri yapılmış. Çok şifalı ve kıymetli mantarlar. Özellikle Çin ve Avrupa'da yoğun bir üretim mevcut. Ülkemizde üretimi kısıtlı fakat artacaktır. İlk adımı biz attık" dedi.
BİRÇOK HASTALIĞA FAYDASI VAR
Bu mantarın yaygınlaştırılması için halk eğitim merkezinde de dersler verildiğini vurgulayan Örs "Diğer 10 çeşit tıbbi mantarın da aynı şekilde eğitimleri veriliyor. Balıkesir İl, Tarım ve Orman Müdürlüğü inanılmaz destekler sağladı. Bu işin geliştirmemiz ve ilerletmemizde büyük rolü oynandılar. Mantar üretimini Balıkesir'de yaygınlaştırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"800 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ"
Örs'ü ziyaret eden Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan da "Yüzde 60'ı kadınlardan oluşan 800 kişiye mantar eğitim kursları düzenledik. Yaklaşık 2 buçuk aylık eğitim sonucunda başarılı olan üreticilerimize, Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından kompost verilmektedir. Ayrıca mantar hasadına kadarda il müdürlüğümüz personeli tarafından da teknik destek sağlanıyor. Kültür mantarının yanı sıra 100 kişiye tıbbi ve egzotik mantar eğitimi verildi" diye konuştu.
BİR AYDA BİR TON MANTAR ÜRETİLDİ
Balıkesir'in İvrindi ilçesinde 7 bin metrekarelik alana kurulan mantar üretim tesisi ile kadın üreticilere büyük destek sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Alkan "Burada da tamamen kadın çiftçilerimizden oluşan bir kooperatif kuruldu. Aynı dersler gösterildi. 112 metrekare mantar üretim çadırı verildi. Bu çadırda bir ay içerisinde bir ton mantar alındı. Geri dönüşümü çok güzel oldu. Diğer kadın çiftçilerimizi de bu işe yönlendireceğiz. Bütün çiftçilerimize bol kazançlı bir sezon geçirmesini dilerim" şeklinde konuştu.