Fasulye Turşusu Diblesi - Ramazan Sofrası

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Fasulye Turşusu Diblesi - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Fasulye turşusu diblesi, Galacoş ve Keşkül-ü Fukara yuvası var.

Fasulye Turşusu Diblesi - Ramazan Sofrası - 1. Resim

FASULYE TURŞUSU DİBLESİ

MALZEMELER:

  • 1 adet soğan
  • 300 g fasulye turşusu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • ½ çay kaşığı pul biber
  • ½ su bardağı sıcak su
  • Tuz

HAZIRLANIŞI:

Pirinçler yıkanarak süzülür. Tencereye zeytinyağı ve tereyağı alınır. Isındıktan sonra yemeklik doğranmış soğan eklenerek kavurmaya başlanır. Salça da eklenerek kavurmaya devam edilir.

Üç ile dört parçaya kesilmiş fasulye turşusu konularak karıştırılır ve hafifçe yumuşayana dek kavurma işlemi sürdürülür. Pirinç ve baharatları da konularak hepsi karıştırılır. Sıcak su eklenir ve kapağı kapalı şekilde kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayana dek pişirilir. Eğer suyunu çekerse biraz daha sıcak su eklenebilir. Arzuya göre yoğurt eşliğinde servis edilir.

Fasulye Turşusu Diblesi - Ramazan Sofrası - 2. Resim

GALACOŞ

MALZEMELER:

  • 300 g dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı domates biber salçası karışımı
  • Sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber, pul biber
  • 1 kâse süzme yoğurt
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 adet tırnak pide

HAZIRLANIŞI

Pideler minik minik doğranıp üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek fırında kızartılır. Kıymalı harç hazırlamak için yemeklik doğranan soğanlar sıvı yağ ile tavaya alınarak pişirilir. Üzerine salça eklenip kıyma konulur. Baharatları katılır. Haşlanmış yeşil mercimekler de eklenerek biraz daha pişirilip altı kapatılır.

Diğer taraftan süzme yoğurt, su ile biraz sulandırılır. Rendelenen sarımsaklar içerisine eklenerek çırpılır. Kızartılan pideler büyükçe bir borcam tepsi ya da tabağın dibine dizilir. Üzerine sarımsaklı yoğurdun bir kısmı dökülür. Kıymalı harç eklenir, en üste kalan yoğurt dökülür. Bir yemek kaşığı salça, iki yemek kaşığı tereyağında kokusu çıkana kadar kızdırılır ve yoğurdun üzerine dökülür.

Fasulye Turşusu Diblesi - Ramazan Sofrası - 3. Resim

KEŞKÜL-Ü FUKARA

MALZEMELER:

  • 3 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 tepeleme yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 3 tepeleme yemek kaşığı toz badem
  • 1 paket vanilya
  • Üzeri için: Badem

HAZIRLANIŞI:

Tencereye süt, şeker, nişasta, Hindistan cevizi, yumurta sarısı ve toz badem konularak karıştırılır. Ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Kaynamaya başlayıp göz göz olduğunda bir paket vanilya eklenerek karıştırılıp ocaktan alınır. Kâselere paylaştırılır ve oda ısısına geldiğinde dolaba kaldırılır. Yaklaşık üç saat kadar dolapta bekletildikten sonra arzuya göre süslenir ve soğuk soğuk servis edilir.

Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...