Hava sıcaklığının artmasıyla ortaya çıkıyor! Bu zararlıya karşı mücadele hız kazandı! 160 binden fazla üretildi

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Hava sıcaklığının artmasıyla ortaya çıkıyor! Bu zararlıya karşı mücadele hız kazandı! 160 binden fazla üretildi
Yaşam Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadelede kullanılacak samuray arılarının üretimi için Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Üretilen samuray arılarının salımı haziran ayı ortası itibarıyla Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde gerçekleştirileceği belirtilirken güncel üretim sayısının 160 bini geçtiği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki enstitüde geçen yıl 5 bin samuray arısı üretimi gerçekleştirildi. Laboratuvar kapasitesi artırılan enstitüde bu yıl için hedeflenen 300 bin samuray arısı üretiminin şu ana kadar 160 binden fazlası tamamlandı.

Hava sıcaklığının artmasıyla ortaya çıkıyor! Bu zararlıya karşı mücadele hız kazandı! 160 binden fazla üretildi - 1. Resim

HAZİRAN AYINDAN İTİBAREN SALINIM YAPILACAK

Samuray arılarının haziran ayından itibaren Doğu Karadeniz'deki illerde salınımının yapılması planlanıyor. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün destekleriyle enstitüye üç iklim odası kurulduğunu söyledi.

''KAHVERENGİ KOKARCALARIN YUMURTALARIYLA ETKİLEŞİME GİRİYORLAR''

Üretim hedeflerinin böylelikle 300 bine çıktığını dile getiren Bilgen, "Kışlaklardan toplanan kahverengi kokarcaların enstitüdeki laboratuvarda yumurtlamaları sağlanıyor. Samuray arılarının bu yumurtalarla etkileşime girmesiyle de üretim yapılıyor." ifadelerinde bulundu.

Hava sıcaklığının artmasıyla ortaya çıkıyor! Bu zararlıya karşı mücadele hız kazandı! 160 binden fazla üretildi - 2. Resim

''İKİ AY İÇERİSİNDE HEFEMİZİ TUTTURACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ''

Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Bilgen, "Üretilen samuray arılarının salımı haziran ayı ortası itibarıyla Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde gerçekleştirilecek. Şu anki üretim sayısı 160 bini geçti, iki ay içerisinde de 300 bin rakamını tutturacağımızı öngörüyoruz." diye konuştu.

''HAZİRAN AYININ ORTASINDAN İTİBAREN YUMURTA BIRAKACAK''

Kahverengi kokarcaların haziran ayının ortasından itibaren yumurta bıraktığına dikkati çeken Bilgen, şöyle devam etti:

"Bu zararlının uçuşları hava sıcaklıklarının 14 derecenin üzerine çıkmasıyla başlıyor. Samuray arısının salınmasını ise kahverengi kokarcanın yumurtlama dönemi olan haziran ayının ilk haftası ve ortası itibarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu mevsimlere göre değişiyor. Genel görüşümüz salım yapılacak tarihin haziran ayının ortası olmasıdır."

Yusuf Bilgen, kahverengi kokarcaya karşı yürütülen çalışmalar için enstitü laboratuvarında görevli personel ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri çalışanları ve çiftçilere desteklerinden dolayı teşekkür etti.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...