İsmi duyulmayan böcekler ortaya çıkacak! Tarlalar için tehlike çanları çalıyor... Bu sene çok farklı

Sıcaklığın artması tarım arazilerindeki zararlı popülasyona dikkatleri çekti. Prof. Dr. İsmet Başer, çiftçilerin önümüzdeki yıllarda ismi duyulmayan zararlılarla karşılaşacağını söyleyip "Ekin kambur böceğinin sadece bu yıl 170 dekar alanı bozdu. Bu sene farklı bir durumla karşılaştık. Arazi çalışmalarımızda gözlemlediğimiz tarlanın kenarında bir şey yok. Orta yerine doğru gidiyoruz. Zarar çok daha fazla meydana gelmiş" dedi.
Küresel ısınma tarım arazilerinin dengesini bozdu. Aşırı sıcaklar nedeniyle tarımsal üretim kimi bölgelerde sekteye uğradı. Konuyla ilgili Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, açıklamalarda bulundu.
Başer, "Çayır tırtılı, 10 yıl önce yoktu şu anda hep beraber bununla uğraşıyoruz. Sıcaklık artışları hastalık ve zararlı popülasyonunu arttıracak" dedi.
Başer, gelecekte Trakya'da çiftçilerin ve araştırmacıların ismi daha önce duyulmayan zararlılarla karşılaşabileceğini dile getirdi.
170 DEKAR KAMBUR BÖCEĞİNE GİTTİ!
Bu yıl Trakya'da buğday tarlalarında yaptıkları çalışmalarda zabrus zararlısı (ekin kambur böceği) ile karşılaştıklarını aktaran Başer, "Bu sene aşırı derece zabrus ile karşılaştık. Yakın zamanda 170 dekar alan bozuldu. Bunun gibi bir çok alan var bozulan." diye konuştu.
BU SENE DİĞERLERİNDEN FARKLI
Zabrus zararlısının bitkiyi yok ettiğini anlatan Başer, "Gözlemlerimizde anız arkasına ekimlerde daha çok zabrus zararlısı kenarlardan geliyor ve bitkiyi belirli dönemine kadar yok ediyordu.
Bu sene farklı bir durumla karşılaştık. Arazi çalışmalarımızda gözlemlediğimiz tarlanın kenarında bir şey yok. Orta yerine doğru gidiyoruz. Zarar çok daha fazla meydana gelmiş. Neredeyse bitkinin yüzde 80'ini yok etmiş durumda." ifadelerini kullandı.
Başer, küresel iklim değişikliği yanında çiftçilerin yanlış uygulamalarının başka hastalıklarla karşılaşılma olasılığını yükselttiğini ifade etti.
Islah çalışmalarında bitkilerin hastalıklara dayanımlarının göz ardı edilmemesi uyarısında bulunan Başer, "Islahçılar olarak bitkileri hassaslaştırıyoruz. Bitkinin hastalıklara ve zararlara karşı dayanımını azaltıp, verimini arttırıyoruz. Biraz buraya önem vermemiz lazım. Islah edilen her çeşidin bölgemize girmemesi lazım. Bölgemizde bir standart olması lazım." dedi.