Kahvaltı tabağındaki sessiz kahraman: Yoğurt tabağı, bağırsak kanserine dur diyebilir

Bilim insanları, haftada iki veya daha fazla porsiyon yoğurt tüketiminin, agresif kolorektal kanser türlerinden birine yakalanma riskini azaltabileceğini ortaya koydu.
Bilim insanları, düzenli yoğurt tüketiminin belirli bağırsak kanseri türlerine karşı koruyucu olabileceğini ortaya koydu. İngiltere merkezli The Conversation’a konuşan Prof. Justin Stebbing, "Ortaya çıkan kanıtlar, düzenli yoğurt tüketiminin bağırsak mikrobiyomunu değiştirerek bazı agresif kolorektal kanser türlerine karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir" dedi.
YOĞURT, BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Prof. Stebbing açıklamasında, "Bağırsak mikrobiyomu genel sağlıkta çok önemli bir rol oynar; sindirimi, bağışıklık fonksiyonunu ve hatta kanser riskini etkiler. Bağırsak bakterileri kanserin içinde yaşayabilir ve genel olarak bu bakterilerin sağlıklı bir dengesinin, güçlü bir bağışıklık sisteminin sürdürülmesi ve kanser gelişimine katkıda bulunabilecek iltihaplanmanın önlenmesi için gerekli olduğu düşünülmektedir" ifadelerine yer verdi.
CANLI KÜLTÜRLÜ YOĞURTLAR MERCEK ALTINDA
SurreyLive’ın haberine göre, yoğurdun faydalı etkileri, içeriğinde yer alan lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus gibi canlı bakterilere bağlanıyor. Bu bakteriler, bağırsak florasında olumlu değişiklikler sağlayarak sağlık üzerinde koruyucu etki oluşturabiliyor.
HAFTADA İKİ PORSİYON YOĞURT, AGRESİF TÜMÖR RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Prof. Stebbing, "Çalışma, haftada iki veya daha fazla porsiyon yoğurt tüketmenin, kolonun sağ tarafında meydana gelen ve sol taraftaki kanserlere kıyasla daha kötü hayatta kalma sonuçlarıyla ilişkili olan belirli bir agresif kolorektal kanser türünün daha düşük riski ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur" dedi.
Araştırma kapsamında 150.000’den fazla kişinin uzun vadeli verileri incelendi. Katılımcılara iki yılda bir yoğurt tüketim alışkanlıkları soruldu. Kolorektal kanser teşhisi konan 3.079 kişinin tümör dokularında, yoğurtta bulunan Bifidobacterium bakterisinin miktarı analiz edildi.
SPECTOR: YOĞURT, BAĞIRSAK MİKROBİYOMU İÇİN İDEAL
Zoe uygulamasının kurucusu ve beslenme uzmanı Prof. Tim Spector ise "Haftanın çoğu günü yoğurt yiyorum" diyerek şu açıklamayı yaptı: "Yoğurtlar için asla yağsız ürünleri tercih etmiyorum. Tadını sevmiyorum ve şeker yükselmelerim için de iyi değiller. Yağ içeren yoğurtları seçerek daha uzun süre tok hissediyorum ve tadını da tercih ediyorum".
YOĞURT SADECE KANSERE DEĞİL, DİĞER HASTALIKLARA KARŞI DA ETKİLİ OLABİLİR
Araştırmalarda yoğurdun sadece bağırsak kanseriyle değil; osteoporoz, düşük kan basıncı, kalp-damar hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi kronik rahatsızlıklarla da ilişkilendirildiği belirtildi.
BAĞIRSAK KANSERİ EN SIK GÖRÜLEN TÜRLERDEN BİRİ
Cancer Research UK verilerine göre Birleşik Krallık'ta yılda yaklaşık 45.000 bağırsak kanseri vakası tespit ediliyor. Bu tür, ülkede en sık görülen dördüncü, dünyada ise üçüncü kanser türü konumunda.
Vakaların %54’ü sağlıklı hayat alışkanlıklarıyla önlenebilir. Uzmanlara göre, sigara, hareketsizlik, alkol kullanımı, işlenmiş et tüketimi ve kötü beslenme, risk faktörleri arasında yer alıyor.