Kara çorba - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Kara çorba, Sakızlı kebap ve Yassı kadayıf var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASIKARA ÇORBA
MALZEMELER
>> 1 çay bardağı
pilavlık bulgur
>> 1çay bardağı maş
(bir çeşit börülce)
>> 1 çay bardağı
kara nohut
>> 1 çay bardağı
beyaz nohut
>> 1 çay bardağı
kuru fasulye
>> 1 çay bardağı
döğme (buğday)
>> 2 yemek kaşığı
ceviz içi
>> 2 yemek kaşığı
kuş üzümü
>> ½ yemek kaşığı salça
>> 1 adet soğan
>> 2 yemek kaşığı
tereyağı
>> Tuz, karabiber,
pul biber
Bütün kuru bakliyatlar önceden suyla ıslatılır. İki yemek kaşığı tereyağında çok ince doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir gece önceden ıslatılan kuru bakliyatlar ilave edilip 5-8 dakika kadar kavrulur. Salçası ilave edilerek 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra 2 litre kemik suyu eklenir. İçerisindeki malzemelerin pişmesi tamamlandıktan sonra tuzu ve baharatları ayarlanır. Önceden ılık suda ıslatılmış kuş üzümü ve kırılmış ceviz içi konularak servise sunulur.
SAKIZLI KEBAP
MALZEMELER
>> 1 kg kuzu kuşbaşı
>> 3 adet damla sakızı
>> 2-3 diş sarımsak
>> 1 yemek kaşığı un
>> 1 çay bardağı sıcak su
>> 1 tatlı kaşığı tuz
>> Tarçın, karabiber,
pul biber
Patates püresi için;
>> 5 adet patates
>> 1 yemek kaşığı
tereyağı
>> Yarım su bardağı süt
>> Rendelenmiş
kaşar peyniri
Öncelikle etler yemeklik doğranmış soğanla karıştırılır ve yayvan bir tencerede kavrulur. Damla sakızı havanda ezilerek bir kâseye aktarılır. Sarımsaklar da tuzla birlikte ezilip damla sakızlı karışıma ilave edilir. Başka bir kâsede un ve su karıştırılır. Damla sakızlı karışıma eklenerek iyice çırpılır. Kavrulmuş etlerin üzerine hazırlanan sos, tarçın, karabiber, pul biber ve tuz konularak karıştırılır. Ardından kapağı kapatılıp yaklaşık beş altı dakika daha pişirilir. Püre için; patatesler irice doğranarak tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ve tuz eklenir. İyice yumuşayana kadar haşlanır ve ocaktan alınıp suyu süzülür. Sıcakken tereyağı eklenen patatesler ezilerek püre hâline getirilir. Rendelenen kaşar eklenir iyice karıştırın. Son olarak sütü kontrollü bir şekilde ilave edilir, blender yardımıyla pürüzsüz hâle getirilir. Sunum tabağına püre üzerine de sakızlı kebap konularak servise sunulur.
YASSI KADAYIF
MALZEMELER
>> 1 su bardağı ılık su
>> Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
>> 1 fiske tuz
>> 1 fiske şeker
>> Aldığı kadar un
İç hazırlığı;
>> 1 su bardağı ceviz
>> 2-3 yumurta
Kızartmak için;
>> Sıvı yağ
Şurup hazırlığı;
>> 3 su bardağı
toz şeker
>> 3 su bardağı su
>> ¼ limon suyu
Ilık suyun içinde yaş maya ezilir. Bir fiske tuz ve şeker atılıp, aldığı kadar un ile kek hamuru kıvamında bir hamur hazırlanarak mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur ısıtılmış teflon tavaya yemek kaşığıyla konulur. Hamurların tek yüzü kızartılarak temiz bir bez üzerinde biriktirilir. Diğer tarafta ceviz havanda biraz irice dövülür. Hamurun pişmemiş yüzü içe gelecek şekilde tutularak arasına ceviz koyulup iki parmak yardımıyla bastırılıp yapıştırılır. Bu işlem kadayıflar piştikten sonra kurumadan yapılır. Kadayıf, çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır ve önceden hazırlanmış soğuk şuruba atılır. Servis tabağına dizilen kadayıfların üzerine kalan şurup gezdirilir. Malatya’da bu tatlı hamurunu pişmiş olarak rahatlıkla bulabilirsiniz.