Kilosu 250 lira! Kozalaklardan üretilen Andız pekmezinin yapımı zor, şifası bol
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, C vitamini barındırması, astım ve bronşite iyi gelmesi sebebiyle yoğun talep gören andız pekmezi kış aylarında yoğun talep görüyor. Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Köylüler için gelir kapısı oluyor.
Antalya'nın Akseki ilçesinde 1500-2000 rakımlı dağlardan toplanan andız kozalakları, civar mahallelerde yaşayan aileler için ek gelir oluyor.
Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, kadınlar tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan andız pekmezinin kilosu 200-250 lira arasında satılıyor.
Kuyucak Mahallesi'nde pekmez üreten Fatma Duran, andız ağaçlarının kozalaklarını topladıklarını, kırma makinesinde kırdıktan sonra 2 gün süreyle şırahanede ıslattıklarını söyledi.
"YILLIK 2 TON ÜRETİYORUZ"
Islanan kozalakların şırasını aldıktan sonra tavalara döktüklerini anlatan Duran, "Bu pekmezi yapması kolay değil. Pekmez yapımına geçmek için bir gün öncesinden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Saat 03.00'te kalkıyoruz. Hazırlamış olduğumuz tavaların altını ateşliyoruz. Tavalardaki şıraları yaklaşık 120 derece ısıda kaynatıyoruz." dedi.
Kaynatma işleminin yaklaşık 15 saat sürdüğünü dile getiren Duran, "Kaynattıktan sonra kıvamını takip ederek tavaları indiriyoruz. 5 kilodan 1 kilo pekmez çıkar. Yıllık ortalama 2 ton andız pekmezi üretiyoruz." diye konuştu.