Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınlar imece usulüyle devam ettiriyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Yaşam Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Antalyalı kadınlar annelerinden, ninelerinden kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövmeyi sürdürüyor. Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde kışlık erişteler ve çorbalık buğdayları tüketilmeye hazır. İşte imece usulü yapılan, kış aylarının vazgeçilmezleri...

Antalya'nın Akseki ilçesinde, kış sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan “erişte” yapımı ve tarihi dibek taşında buğday dövme geleneği imece usulü sürüyor.

Kış hazırlıkları içinde bir araya gelen kadınlar, kışın bolca tüketilen  erişte ve buğday çorbası için komşuları ile birlikte hummalı bir çalışma yapıyor.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 1. Resim

"800 YILLIK DİBEK TAŞINDA BUĞDAY DÖVME GELENEĞİ"

Akseki'nin tarihi geleneklerinden biri olan ve asırlara dayanan buğday dövme geleneği günümüzde halen devam ediyor.

Akseki'nin Hocaköy mahallesinde yaşayan kadınlar, ağaç tokmaklarla atalarından kalan  800 yıllık dibek taşında buğdaylarını dövüyorlar.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 2. Resim

"DİBEK TAŞINA 8 KİLOGRAM BUĞDAY KONUR"

Atalarından kalan geleneklerini halen sürdürdüklerini anlatan Hocaköy mahallesi halkından ev hanımı Şenay Zorlu, “Dibek taşında buğday dövme geleneğimiz atalarımızdan kalan bir gelenektir. Taşta ortalama 7-8 kilogram buğday dövüyoruz. Dibekte buğday dövme işlemi mutlaka iki kişi karşılıklı olarak ağaç tokmakla yapılır. Tabi ki oldukça zahmetli iş. Dövme işimiz bir kaç saat sürüyor. Atalarımızdan kalma dibek taşında buğday dövme geleneğinden vazgeçmedik. Yöreye özgü keşkek çorbası, aşure çorbasını buğdayı döverek yapıyoruz. Dibek taşında döverek yaptığımız yemeklerin lezzeti daha güzel oluyor" dedi.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 3. Resim

İMECE USULÜ YAPILIYOR

Her yıl sonbahar aylarında bayanlarla toplanıp imece usulü ile buğday dövdüklerini söyleyen Zorlu, "Köy meydanında bulunan dibeğin ne zaman konulduğunu bilen yok. Dibek taşı köyümüz kurulduğunda köy meydanına konulmuş. Köyümüzün kuruluşundan buyana buğday dövme geleneğimizi sürdürüyoruz. Nesilden nesile bu gelenek devam edecek. Bu dibek Yaklaşık 800 yıllık olduğu söylenmektedir. Bu dibeğin ne zaman konulduğunu bilen yok” diye konuştu.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 4. Resim

DİBEKTE DÖVÜLEN BUĞDAYIN AYRI BİR LEZZETİ VAR

Taş dibekte dövülen buğdayın lezzetinin tarif bile edilemeyeceğini söyleyen Zorlu, “Buğdayı zaten kendimiz ekip yetiştiriyoruz. Buğday da ata tohumu buğdaylarımızdır. Birde taş dibekte dövülen buğdayın ayrı bir lezzeti, tadı vardır. Taş dibeğe döktüğümüz buğdayı saatlerce dövüyoruz. Dinlenerek, yardımlaşarak dövme işini gerçekleştiriyoruz. Bunun çorbasını ve keşkeğini yapıyoruz” şeklinde konuştu.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 5. Resim

BUĞDAY DÖVÜLEREK KEPEĞİ ALINIYOR

Hocaköy mahallesi halkından Hayriye Çelik de yardımlaşarak yaptıkları taş dibekte buğday dövme işleminin yüzyıllardır yapıldığını ifade ederek, " İki kişi karşılıklı olarak ağaç tokmaklarla dövüyoruz. Buğday dövme işi birkaç saat sürüyor. Buğdayı dövdükçe kepeği ortaya çıkar. Daha sonra kepeğini alıyoruz. Kepeği alınmazsa lezzeti olmaz. Sonra sıcak suda yıkayıp kurutuyoruz.. Bu iş kesinlikle yalnız olmaz. Mutlaka yardımlaşarak yapıyoruz. Kışın ise sofralarımızdan eksik etmediğimiz keşkek ve çorbasını yapıyoruz.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 6. Resim

ERİŞTE GELENEĞİ

Antalya'nın Akseki ilçesinde ev hanımları kış mevsimi öncesinde ilçe merkez ve köylerde yaşayan ev hanımları bir araya gelerek kışlık eriştelerini kesiyorlar. Un, süt ve yumurta karışımı ile açılan hamurlar ekmek pişirilen saçlarda hafif olarak pişiriliyor. Daha sonra ise senitlerin üzerinde bıçakla makarna şeklinde kesilen erişteler kuruduktan sonra alınarak saklama kaplarına konuyor. Yıllardan beri gelenek haline getirilen ve 3-4 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, kesildikten sonra gölgede kurutulup, kışın pişirilerek sofradaki yerini alıyor.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 7. Resim

Akseki'de yaşayan kadınlar her yıl aynı şekilde kışlık yaptıklarını belirterek “Bir araya gelip imece usulü çalışıp kışlığımızı yapıyoruz. Hem aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Hem de sağlıklı besleniyoruz. Erişte süt, yumurta ve un karışımından yapılıyor. Erişte yapımı atalarımızdan kalan bir gelenektir” diye konuştular.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 8. Resim

KIŞ SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ

Aksekili kadınlar her yıl olduğu gibi kış hazırlıkları çerçevesinde erişte yapımına başladıklarını söylediler. Eriştenin kış sofralarının olmazsa olmazı, vazgeçilmezi olduğunu anlatan, Fatma Kara “Biz erişteyi makinalarda yapmayız. Ellerimiz ile kıyarak yapıyoruz. Tabii bu yalnız yapılacak iş değil. Komşularımız ile bir araya gelerek sırayla imece usulü yapıyoruz. Erişte makarna gibi ama kendi el emeğimiz eriştelerimiz daha güzeldir” diye konuştu.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 9. Resim

LEZZETLİ ERİŞTENİN SIRRI YUMURTA

Eriştenin lezzetinin sırrının yumurta olduğunu dikkat çeken Kara, “Un, süt ve yumurta ile yapılan erişte çok lezzetli olur. Biz eriştenin hamurunu su ile yapmıyoruz. Su ile de hamuru yapılır ama lezzetli olmaz. Bunun sırrı süt ve yumurtadır. Süt ve yumurtadan yapılan erişte çok daha lezzetli oluyor. Besleyici ve doyurucu özelliği de var." dedi

Kara, “Hamur kıvamını alıncaya kadar yoğrulduktan sonra oklavalarla açılan hamur tahtalar üzerinde kesiliyor, sofra altlarına serilerek gölgede kurutuluyor” dedi.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 10. Resim

MAHALLEDE HER GÜN SIRAYLA BİR KİŞİYE

Akseki'nin Boğaz mahallesinde komşuları ile bir araya gelerek erişte yapan Gülcan Pantır, kışın sofraların vazgeçilmezi, olmazsa olmazlarından erişteyi yapmak için her yıl komşularla bir araya gelerek imece usulü kışlık eriştelerini hazırladıklarını söyledi. Pantır, "Mahallede her gün sırayla komşularımız ile bir birimize erişte yapıyoruz. Erişteyi yalnız yapmanız mümkün değildir. Mutlaka yardımlaşarak yapılır.." diye konuştu.


Kış aylarının vazgeçilmezleri... Eskiden her evde olurdu! Antalyalı kadınların imece usulüyle devam ettiriyor - 11. Resim

ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ BESİN KAYNAĞI'

Kışın sofralarda çorba ve pilav olarak yerini alan eriştenin Akseki'de yoğun olarak tüketildiğini belirten Pantır, “Erişte bizim kışlık yemeğimizdir. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor.. Çocuklar içinde oldukça besleyicidir. Bizim mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. 120 tane yumurtadan ise 30 kilogram erişte yapılıyor” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...