Korkunç artış! Yılda 14 milyon kişi kansere yakalanıyor

Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon kişiye kanser teşhisi konduğunu söyleyen Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, “Kanser engellenebilir bir hastalık olmasına rağmen, 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması beklenmektedir” dedi.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ- Kanser dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Ancak erken teşhis ve farkındalık çalışmaları sayesinde birçok kanser türü önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Bu nedenle her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” kapsamında farkındalık çalışmaları yürütülmekte ve kamuoyunun dikkatini bu önemli konuya çekmek amaçlanmaktadır.
EN ÇOK ÖLDÜREN HASTALIK
Kanserin kontrolsüz hücre bölünmesi sonucu ortaya çıkan çok sayıda hastalık tablosu için kullanılan bir terim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadurmuş, “Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon kişi kansere yakalanmakta ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre de her yıl ülkemizde 163 bin 500 kişiye kanser tanısı konmaktadır. Bu hastalık yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Dünya kanser istatistiklerine göre; ölüm nedenleri arasında kanser ilk sıradadır” diye konuştu.
TARAMALARLA ERKEN TEŞHİS EDİLEBİLİR
Meme kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri ve rahim ağzı (serviks) kanserlerinin kanser tarama programları ile erken teşhis edilebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Karadurmuş, kontrol zamanlarını şöyle sıraladı:
“Meme kanseri taramasında 40 yaş üstündeki kadınlar için yıllık mamografi ile takip önerilmektedir. Kalın bağırsak kanserlerinde 45 yaş üstündeki bireyler için her yıl büyük abdestte gizli kan bakılması, 5 yılda bir fleksible sigmoidoskopi ya da kontrol kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Rahim ağzı (serviks) kanserinde kadın doğum hekimleri tarafından jinekolojik muayene, smear kontrolü önerilmektedir.”
HEDEFE YÖNELİK İLAÇLARIN BAŞARISI
Kanser tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karaduman, “Kanser tedavi yöntemleri hastalığın türüne, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Tıbbi onkoloji kanserin ilaçla tedavisi ile ilgilenen ve kanserle mücadelede, hastanın tanı anından itibaren tüm aşamalarında önemli rol üstlenen bir uzmanlık alanıdır. Tıbbi onkoloji uzmanı kanserin türüne, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre kemoterapi, immunoterapi veya hedefe yönelik ilaçları kullanarak kişiye özel tedavi planını yapar. Onkolojideki gelişmeler tek başına veya kombine kullanılan tedavilerle, her geçen gün daha fazla sayıda hastanın hayatına katkıda bulunmaya devam etmektedir” dedi.