Kuru Patlıcan Dolması - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün kuru patlıcan dolması ve fındıklı tel kadayıf var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI KURU PATLICAN DOLMASI
MALZEMELER
>> 30 adet kurutulmuş patlıcan
>> 1,5 su bardağı pirinç
>> 2 adet büyük boy soğan
>> 3 diş sarımsak (ezilmiş)
>> 1 yemek kaşığına ekşisi
>> 1 yemek kaşığı
domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
>> 2 yemek kaşığı
kuru nane
>> 2 çay kaşığı sumak
>> ½ tatlı kaşığı
karabiber
>> 1 tatlı kaşığı pul biber
>> 1 tatlı kaşığı tuz
>> 1 çay bardağı
zeytinyağı
>> 2 su bardağı sıcak su
Pişirmek için;
>> 2 su bardağı su
>> 1 yemek kaşığı sumak
>> 2 çay kaşığı tuz
>> ½ çay bardağı
zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
Kurutulmuş patlıcanlar kaynayan suyun içerisine atılır ve yumuşayana kadar yaklaşık 5-7 dakika bekletilir. Ardından suyu süzdürülerek soğuk suya alınır. Patlıcanlar soğuduktan sonra sudan alınır ve süzdürülür. İç harcını hazırlamak için; pilav tenceresinde zeytinyağıyla birlikte soğanlar yumuşayana kadar sotelenir. Ardından sarımsak, domates ve biber salçası da eklenerek 5 dakika daha kavrulur. Yıkanıp süzdürülen pirinçler de tencereye ilave edilir. Üç dakika kadar kavrulduktan sonra tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Sıcak suyu ve nar ekşisi de ayarlanıp son defa karıştırılır. Orta ateşte kaynayana kadar, ardından kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan harç oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirildikten sonra kuru patlıcanların içi bir parmak boşluk bırakılarak doldurulur. Üst kısmına bastırılarak birleştirilir. Ağız kısımları üste bakacak şekilde tencereye dizilir.
Bir kâsede sıcak su, tuz ve sumak karıştırılır. Ardından patlıcanların üzerine sumaklı su ve zeytinyağı gezdirilir. Kapağı kapalı şekilde kaynamaya başlayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişirilir.
FINDIKLI TEL KADAYIF
MALZEMELER
>> 2 su bardağı iri
dövülmüş fındık içi
>> 4 yemek
kaşığı tereyağı
>> 500 g kadayıf
Şerbet için;
>> 5 bardak şeker
>> 5 bardak su
>> Limon suyu
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak şerbet hazırlanır. Şekere su karıştırılarak bal hâline gelinceye kadar kaynatılır. İçerisine birkaç damla limon suyu ilave edilir ve ılıtılır. Daha sonra kadayıflar bir bez üzerinde hafif su serpilerek nemlendirilir. Kadayıf iki eşit miktara bölünür. Yağlanmış tepsiye bastırılarak kadayıfın bir yarısı döşenir. Üzerine fındık içi eklenir ve tekrar bir parça kadayıf konularak üzeri iyice bastırılır. Hafif eritilmiş tereyağı tepsinin üzerine dökülür. Orta ayar fırında kadayıflar kızarana dek pişirilir. Hazırlanan şerbet ılık hâldeyken soğumuş kadayıfın üzerine dökülür. Kadayıfların üzeri süt kaymağı ile süslenir ve üzerlerine bir adet fındık konur. Şerbeti çekilince servis edilir.