Lezzeti tescillendi! Odun ateşinde pişiyor, bir yiyen bir daha istiyor

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Yaşam Haberleri  / Anadolu Ajansı

İzmir’in Beydağ ilçesine özgü kahvaltılık bir çörek olan ‘simit dürüm’ hem tadı hem de görüntüsüyle ağız sulandırıyor. Tereyağlı lavaşın içine, odun ateşinde pişen açmanın konulup sarılmasıyla yapılan coğrafi işaretli bu lezzet, tulum peyniri ve çayla servis ediliyor.

Türkiye'nin farklı yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden İzmir'de, Beydağ ilçesine özgü bir tür çörek olan coğrafi işaretli ‘simit dürüm’, kahvaltı sofralarını süslüyor.

KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ

İzmir il merkezine 142 kilometre uzaklıkta bulunan Beydağ, özellikle kestane üretimiyle ön plana çıkıyor. Şirin ilçeye has ürünlerin tanınırlığının artırılması amacıyla çalışmaların devam ettiği Beydağ'da, geçen yıl coğrafi işaretle tescillenen simit dürüm, kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında.

Tereyağlı lavaşın içine odun ateşinde pişen açmanın konulup sarılmasıyla yapılan simit dürüm, tulum peyniri ve çayla servis ediliyor.

Lezzeti tescillendi! Odun ateşinde pişiyor, bir yiyen bir daha istiyor

YAZIN DAHA ÇOK TALEP GÖRÜYOR

Ata mesleği fırıncılığı ve simit dürüm yapımını sürdüren Abdülkadir Güzel, odun ateşinin simit dürümün lezzetine lezzet kattığını söyledi.

Lavaşın kaliteli un ve yağdan yapıldığını anlatan Güzel, "Simit dürüm, özellikle bayramlarda buranın olmazsa olmazı. Bayramın birinci günü 3-4 bin, diğer günlerde 200-300 tane çıkarıyoruz. Yazın turizm döneminde daha çok rağbet görüyor" dedi.

Lezzeti tescillendi! Odun ateşinde pişiyor, bir yiyen bir daha istiyor

İlçede bu lezzeti düzenli olarak çıkaran tek fırın olduklarını belirten Güzel, coğrafi işaretin ürünün tanınırlığını artırdığını vurguladı.

Esnaf Seda Kayalar da asırlık geçmişiyle simit dürümün Beydağ'a has bir ürün olduğunu ve kahvaltılarda sıklıkla tercih ettiğini dile getirdi.

Lezzeti tescillendi! Odun ateşinde pişiyor, bir yiyen bir daha istiyor

İlçede özellikle bayramlarda neredeyse herkesin bu lezzetle kahvaltı yaptığını aktaran Kayalar, herkesi hem Beydağ'ı görmeye hem de simit dürümü tatmaya davet etti.
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, ilçeyi İzmir'in "saklı cenneti" olarak tanımladıklarını söyledi.

Lezzeti tescillendi! Odun ateşinde pişiyor, bir yiyen bir daha istiyor

Yörenin güzelliklerini ortaya çıkarmak için de çalışmalar yaptıklarına işaret eden Yılmazlar, simit dürümün coğrafi işaret alma sürecinin de bu çalışmaların parçası olduğunu kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...