Mahluta çorbası - Ramazan Sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mahluta çorbası - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün mahluta çorbası ve kaytaz böreği var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

MAHLUTA ÇORBASI 

Mahluta çorbası - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 1 su bardağı kırmızı mercimek
>> ½ su bardağı pirinç
>> 1 adet kuru soğan
>> 4 yemek kaşığı 
zeytinyağı
>> 1 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı 
domates salçası
>> 1 çay kaşığı tuz
>> 1 çay kaşığı toz 
kırmızı biber
>> 1 tatlı kaşığı kimyon
>> 7 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:

Derin bir tencereye iyice yıkanmış mercimekler ve pirinç alınır. Üzerine 7 bardak su eklenerek ocağın altı açılır. Pirinçler yumuşayana kadar karışım kaynatılır. Bu sırada ayrı bir tavada ince doğranmış kuru soğan zeytinyağında kavrulur. Ardından tereyağı ve salça eklenerek salçanın kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edilir. Baharatları da ilave edildikten sonra hazırlanan soğanlı harç, tencerede kaynayan pirinçli mercimek karışımına eklenir ve bir taşım daha kaynatılır. Sıcak sıcak servise sunulur.

KAYTAZ BÖREĞİ

Mahluta çorbası - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 300 g kıyma 
>> 2 adet soğan 
>> 1,5 tatlı 
kaşığı salça 
>> 2 yemek kaşığı 
nar ekşisi 
>> 1 tatlı kaşığı 
karabiber 
>> Toz biber 
>> 1 tatlı kaşığı tuz 
Hamuru için;
>> 1 kg un 
>> 2 tatlı kaşığı 
granül maya 
>> 1 tatlı kaşığı karbonat 
>> 1 tatlı kaşığı 
kabartma tozu
>> Göz kararı 
ayçiçeği yağı 
>> Zeytinyağı 
>> 3 kaşık tereyağı 
>> 1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:

Plastik büyük bir kapta un, 1 tatlı kaşığı karbonat kaşık yardımıyla karıştırılır. Kabartma tozu ve maya da eklenerek kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Hamur mayalanması için 30 dakika dinlenmeye bırakılırken diğer yanda harcı hazırlanır. Bir başka plastik kabın içerisine soğanlar ince ince doğranır ve acı suyu çıkması için tuzla ovulur. Ovulduktan hemen sonra soğanlar temiz sudan geçirilir. Bir kere makinede çekilmiş orta yağlı kıymaya soğanlar eklenerek karabiber, salça, nar ekşisi ve tuz konularak yoğrulur. Hamurun rahat açılabilmesi için küçük bir teflon tavada üç dolu dolu kaşık tereyağı, yarım çay bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı zeytinyağı ısıtılır. Hamur mayasını aldıktan sonra, avuç içi ıslatılarak üç ceviz büyüklüğünde koparılır. Yağlanan hamurlar fırın tepsisine küçük bezeler halinde yerleştirilir. Beze halini alabilmesi için iki avuç yardımıyla hamura baskı yapılarak tepside kare şeklinde tek tek yerleştirilir. Çiğ olan harç, hamurların üzerine konulur. 200 derecede önceden ısıtılan fırına börek konulduktan sonra 160 dereceye ayarlanır ve kızarana kadar pişirilir. Ortalama 30-35 dakika içerisinde kaytaz böreği pişmiş olur. Börek 10-12 kişiye servis edilebilir. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...