Mengen Çorbası - Ramazan Sofrası

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mengen Çorbası - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Mengen Çorbası, Buğu kebabı ve Şambali Tatlısı, Sultan Sarması var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

Mengen Çorbası - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 4 yemek kaşığı bulgur
>> 2 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 adet soğan
>> 2 yemek kaşığı 
domates salçası
>> 2 yemek kaşığı un
>> 1 tatlı kaşığı 
biber salçası
>> 2 su bardağı 
soğuk su
>> 3 su bardağı 
et suyu 
>> 1 çay kaşığı nane
>> 1 çay kaşığı pul 
biber, tuz

HAZIRLANIŞI:

Bulgur yıkandıktan sonra uygun bir tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ilave edilip pişirilir ve ocaktan alınarak suyu süzülür. Diğer tarafta çorba yapılacak derin tencerede tereyağı eritilir. Soğan ince ince doğranır ve rengi dönünceye kadar kavrulur. Ardından unu da ilave edilerek kavurma işlemine biraz daha devam edilir. Salçaları ve baharatları konularak iki su bardağı soğuk su katılıp kıvamı ayarlanır. Et suyu ve pişirilen bulgur da eklenir. Gerekirse sıcak su ilavesi yapılır. Son olarak tuzu ayarlanıp ocaktan alınır. Servis öncesinde üzeri nane ile süslenir.

BUĞU KEBABI

Mengen Çorbası - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 500 g dana 
kuşbaşı eti
>> 4 yemek 
kaşığı sıvı yağ
>> 150 g arpacık 
soğan
>> 2 adet yeşil biber
>> 2 havuç
>> 2 çay bardağı 
bezelye
>> 2 orta boy patates
>> 2 diş sarımsak
>> Tuz, karabiber
Üzeri için;
>> Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
>> 1 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı un
>> 1,5 su bardağı süt
>> Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI:

Bir tencerede etler mühürlenir. Üzerini geçecek kadar su konularak yumuşayana kadar kontrollü pişirilir. Ayrı bir yayvan tencerede arpacık soğanlar sıvı yağda kavrulur. Biberler, küp küp doğranan havuç ve patatesler eklenir. Yumuşayan etler, bezelye, dövülmüş sarımsak ve baharatlarla buluşturulur. Üzerine haşlama suyundan da iki bardak kadar aktarılır. Suyun yarısını çekene kadar pişen kebap, fırın kabına alınır. Sos tavasında tereyağı eritilir. Un karıştırılarak kavrulur, üzerine bir buçuk su bardağı süt yavaş yavaş ilave edilerek güzelce karıştırılır. Hazırlanan beşamel sos soğuyunca kebabın üzerine gezdirilir. Rendelenmiş kaşarla her yeri kaplanır. 200 derecede üzeri kızarana kadar kontrollü pişirilir. Sıcak şekilde, arzuya göre yanında pirinç pilavıyla servise sunulur.

SULTAN SARMASI 

Mengen Çorbası - Ramazan Sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

>> 1 su bardağı 
toz şeker
>> 1,5 su bardağı un
>> 3 yemek kaşığı kakao
>> 1 litre süt
>> 1 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 paket vanilin
>> 1,5 su bardağı 
Hindistan cevizi
>> 2 paket 
krem şanti 

 

HAZIRLANIŞI:

Bir tencerede un, toz şeker ve kakao karıştırılır ve üzerine yavaşça süt ilave edilerek orta ateşte pişirilir. Koyulaşmaya ve baloncuk çıkarmaya başlayan muhallebinin içerisine tereyağı eklenerek tekrar karıştırılır. Koyulaşan ve pişen muhallebi ocaktan alınmadan önce vanilin konularak çırpılıp ocaktan alınır. Fırın tepsisine Hindistan cevizi yayılır. Muhallebi, Hindistan cevizinin üzerine dikkatlice yayılarak bir gün boyunca buzdolabında bekletilir. Ertesi gün muhallebi sekiz eşit dikdörtgen olacak şekilde kesilir ve hazırlanan krem şanti bütün yüzeye yayılır. Bir spatula yardımıyla dikdörtgen parçalar yavaşça rulo hâline getirilir. Üzeri, arzuya göre Antep fıstığı ile süslenerek servise sunulur.

Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...