Mengen Çorbası - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Mengen Çorbası, Buğu kebabı ve Şambali Tatlısı, Sultan Sarması var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI
MALZEMELER
>> 4 yemek kaşığı bulgur
>> 2 yemek kaşığı
tereyağı
>> 1 adet soğan
>> 2 yemek kaşığı
domates salçası
>> 2 yemek kaşığı un
>> 1 tatlı kaşığı
biber salçası
>> 2 su bardağı
soğuk su
>> 3 su bardağı
et suyu
>> 1 çay kaşığı nane
>> 1 çay kaşığı pul
biber, tuz
HAZIRLANIŞI:
Bulgur yıkandıktan sonra uygun bir tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ilave edilip pişirilir ve ocaktan alınarak suyu süzülür. Diğer tarafta çorba yapılacak derin tencerede tereyağı eritilir. Soğan ince ince doğranır ve rengi dönünceye kadar kavrulur. Ardından unu da ilave edilerek kavurma işlemine biraz daha devam edilir. Salçaları ve baharatları konularak iki su bardağı soğuk su katılıp kıvamı ayarlanır. Et suyu ve pişirilen bulgur da eklenir. Gerekirse sıcak su ilavesi yapılır. Son olarak tuzu ayarlanıp ocaktan alınır. Servis öncesinde üzeri nane ile süslenir.
BUĞU KEBABI
MALZEMELER
>> 500 g dana
kuşbaşı eti
>> 4 yemek
kaşığı sıvı yağ
>> 150 g arpacık
soğan
>> 2 adet yeşil biber
>> 2 havuç
>> 2 çay bardağı
bezelye
>> 2 orta boy patates
>> 2 diş sarımsak
>> Tuz, karabiber
Üzeri için;
>> Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
>> 1 yemek kaşığı
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı un
>> 1,5 su bardağı süt
>> Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI:
Bir tencerede etler mühürlenir. Üzerini geçecek kadar su konularak yumuşayana kadar kontrollü pişirilir. Ayrı bir yayvan tencerede arpacık soğanlar sıvı yağda kavrulur. Biberler, küp küp doğranan havuç ve patatesler eklenir. Yumuşayan etler, bezelye, dövülmüş sarımsak ve baharatlarla buluşturulur. Üzerine haşlama suyundan da iki bardak kadar aktarılır. Suyun yarısını çekene kadar pişen kebap, fırın kabına alınır. Sos tavasında tereyağı eritilir. Un karıştırılarak kavrulur, üzerine bir buçuk su bardağı süt yavaş yavaş ilave edilerek güzelce karıştırılır. Hazırlanan beşamel sos soğuyunca kebabın üzerine gezdirilir. Rendelenmiş kaşarla her yeri kaplanır. 200 derecede üzeri kızarana kadar kontrollü pişirilir. Sıcak şekilde, arzuya göre yanında pirinç pilavıyla servise sunulur.
SULTAN SARMASI
MALZEMELER
>> 1 su bardağı
toz şeker
>> 1,5 su bardağı un
>> 3 yemek kaşığı kakao
>> 1 litre süt
>> 1 yemek kaşığı
tereyağı
>> 1 paket vanilin
>> 1,5 su bardağı
Hindistan cevizi
>> 2 paket
krem şanti
HAZIRLANIŞI:
Bir tencerede un, toz şeker ve kakao karıştırılır ve üzerine yavaşça süt ilave edilerek orta ateşte pişirilir. Koyulaşmaya ve baloncuk çıkarmaya başlayan muhallebinin içerisine tereyağı eklenerek tekrar karıştırılır. Koyulaşan ve pişen muhallebi ocaktan alınmadan önce vanilin konularak çırpılıp ocaktan alınır. Fırın tepsisine Hindistan cevizi yayılır. Muhallebi, Hindistan cevizinin üzerine dikkatlice yayılarak bir gün boyunca buzdolabında bekletilir. Ertesi gün muhallebi sekiz eşit dikdörtgen olacak şekilde kesilir ve hazırlanan krem şanti bütün yüzeye yayılır. Bir spatula yardımıyla dikdörtgen parçalar yavaşça rulo hâline getirilir. Üzeri, arzuya göre Antep fıstığı ile süslenerek servise sunulur.