'Meyve mi sebze mi?' tartışmaları sürüyor.. Güz hasadı başladı, çiftçi fiyatlardan memnun

Mersin'de açıkta yetiştirilen ve iç ve dış piyasanın büyük bir kısmını karşılayan domateste güz hasadı başladı. Domates üretimi yapan Yunus Söner, "Bu sene verim güzel, kaliteli ürünlerimizi yetiştirdik. Başlayan sonbahar hasadımız yaklaşık 2,5 ay sürer" ifadesinde bulundu.
Mersin, Türkiye'de domates üretiminin en çok yapıldığı ilk 5 il içerisinde yer alıyor ve sezonda yaklaşık 1 milyon 200 bin ton ürün alınıyor.
BÜYÜKŞEHİRLERE GÖNDERİLİYOR
Erdemli ilçesi Mersin'in en çok üretim yapılan ilçesi konumunda yer alıyor. Kışın örtü altı yaz ve sonbaharda ise açıkta yapılan üretimle ilçede yılda 600 bin tondan fazla domates hasat ediliyor. Sonbaharın girmesiyle birlikte güz domatesi olarak bilinen sezonun açıktaki son üretim hasadı başladı. 1.kalite domates, tarlada 10-12 TL arasında alıcı buluyor. Hasat edilen ürünler ilk önce İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehre gönderiliyor.
Erdemli'nin Karayakup köyündeki tarlasında domates üretimi yapan Yunus Söner, "Domatesin güz hasadına başladık. Bu sene verim güzel, kaliteli ürünlerimizi yetiştirdik. Başlayan sonbahar hasadımız yaklaşık 2,5 ay sürer" şeklinde konuştu.
FİYATLAR DÜZELİYOR
Üreticilerden Mustafa Yıldız ise, "Güz çeşidi domatesimizi 20 Temmuz'da diktik. Emek çektik olacak diye. 70 gün sonra ilk hasada başladık. Fiyatlar da düzeliyor. Domateslerimiz daha çok iç piyasada İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde büyükşehirlerin hemen hemen hepsine gidiyor" ifadelerini kullandı.
DOMATESİN FAYDALARI NELERDİR?
Antioksidan Etkisi Bulunur: Domates, güçlü bir antioksidan olan likopen bakımından zengindir. Likopen, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve kanser, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir.
Kanser Riskini Azaltır: Likopen içeren domates, özellikle prostat, akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu bilinmektedir. Likopen, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir ve tümör oluşumunu önleyebilir.
Cilt Sağlığı Üzerinde Etkilidir: Domates, içerdiği C vitamini ve likopen sayesinde cilt sağlığını destekler. Domates cilt hücrelerinin hasar görmesine karşı koruyucu etkide bulunur. Domatesin cilde faydaları arasında söylenmesi gereken önemli bir nokta da nemin ciltte daha fazla kalmasına yardım etmesidir. C vitamini, kollajen üretimini artırırken, likopen cildi serbest radikallere karşı korur ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
Kalp Sağlığına İyi Gelir: Domatesin içeriğinde bulunan likopen ve beta-karoten antioksidanları yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, ateroskleroz gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur. Bir bardak domates suyu 22 mg likopen içerir.
Göz Sağlığını Etkiler: Domates içeriğinde bulunan çok kuvvetli antioksidan, vitamin ve mineral kombinasyonu sayesinde makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopati gibi görme kaybı durumlarına karşı koruyucu etkide bulunur.
Sindirim Sistemine Faydalıdır: Domates, lif içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunur. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığı önler ve sindirim sürecini destekler.
Kemik Sağlığına Katkı Sunar: Domates, K vitamini ve kalsiyum gibi mineraller içerir. K vitamini, kemik sağlığını desteklerken, kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Bu da osteoporoz riskini azaltır.
DOMATESİN ZARARLARI NELERDİR?
Prof. Dr. Canan Karatay, domatesin içerdiği doğal şekerin, şeker hastalarının kan şekerini olumsuz etkileyebileceğini, domates tüketilebildiğinde karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine neden oluşturduğu bildirildi.
DOMATES SEBZE Mİ, MEYVE Mİ?
Bazıları domatesin meyve olduğunu, çünkü bitkinin çiçeğinden oluştuğunu ve tohum içerdiğini söyler. Bazıları ise domatesin sebze olduğunu, çünkü tatlı olmadığını ve yemeklerde kullanıldığını savunur. Aslında domates hem meyve hem de sebze olarak kabul edilebilir. Botanik açıdan domates bir meyvedir, ancak gastronomi açısından domates bir sebzedir.