Mu’înüddîn-i Çeştî Hazretleri sevgiliye kavuştu... Bu büyük velinin hayatı gibi mematı da muhteşem ve ibretliktir - 4

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mu’înüddîn-i Çeştî Hazretleri sevgiliye kavuştu... Bu büyük velinin hayatı gibi mematı da muhteşem ve ibretliktir - 4
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Vefat edecekleri gece, yatsı namazından sonra odasının kapısını kapayıp, içeriye hiç kimseyi almaz. Fakat gariptir ki içeriden konuşma sesleri duyulur. Sabah namazı vaktinde talebeleri odaya girerler!..

ÖMER ÇETİN ENGİN / İLAHİYATÇI -  Hâce Muînüddîn-i Çeştî hazretleri, vefat edecekleri gece, yatsı namazından sonra odasının kapısını kapayıp, içeriye hiç kimseyi, hatta hususi talebelerini bile almaz. Ancak bazı sevenleri kapının önünde durmuşlardır. Ellerinde değildir yakınından ayrılamazlar. Bütün gece odadan sesler gelir. Hâlbuki büyük veli odasında yalnızdır. 

PEYGAMBERİMİZİN VERDİĞİ MÜJDE 

Sabah namazı vaktinde ses kesilir. Derin bir sessizlik hüznü fısıldar âdeta. Sabah namazına kaldırmak için, kapısına ne kadar vursalar da kapı açılmaz. Kapıyı açıp içeri girdiklerinde, Muînüddîn-i Çeştî hazretlerinin vefat edip, Hakk’a kavuştuğunu görürler. Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), o gece oradaki bir çok evliyaya rüyalarında görünürler ve, “Biz bugün, Allah’ın sevgili kulu Şeyh Muînüddîn’i karşılamağa geldik” buyururlar. Mertebeye bakınız.  

Ecmîr’de dergahının bulunduğu yerde defnedilir. Kabri önce kerpiçten, daha sonra taştan yapılır. Yıllar sonra önce Hâce Hasan Nâgûrî tarafından tamir ettirilir. Sonra Şihâbüddîn Muhammed Şâh Cihân tarafından, türbesi yanına mermerden gayet güzel bir mescid yapılır.

DÖRT ASIR SONRA BULUŞTULAR

Muînüddîn-i Çeştî hazretlerinden dört asır sonra Hindistan’da yetişen ve ikinci bin yılının müceddidi olan, İslâmiyeti Hindistan’a ve diğer beldelere yayan İmâm-ı Rabbânî hazretleri (kuddise sirrehül aziz), 1623 senesinde Ecmîr’e gittiğinde, Muînüddîn-i Çeştî hazretlerinin türbesini ziyâret eder ve; “Hâce hazretleri merhamet eyledi. İhsanda bulundu. Hususi bereketlerinden ziyafetler verdi. Çok konuştuk, esrar, sırlar açıldı” buyururlar. 

BUNU KEFEN YAPALIM

Türbesine hizmet eden türbedarlar, kabri üzerindeki örtüyü getirip hediye ederler. Çok memnun olan İmâm-ı Rabbânî hazretleri de kabûl ederek, “Hâce hazretleri, en yakın elbisesini bize ihsan etti. Bunu kefenim olması için saklayalım” derler. Bir sene sonra vefat edince, sevenleri o örtüyü mübareğe kefen yaparlar.

BUNLAR SÖZ DEĞİL MÜCEVHER

Muînüddîn-i Çeştî hazretlerinin kendileri gibi sözleri de büyüktür. İbret alınmalı, sık sık okunmaladır. İşte onlardan bazıları: 

  • Dünya ehlini, dünyaya düşkün olanları, dünya ile meşgûl buldum. Ahireti düşünen ahiret ehlini mahcûb buldum. 
  • Kurtuluş; salihlerin, büyüklerin sohbetindedir. Bir kimse her ne kadar kötü de olsa, büyüklerin sohbetinde bulunmak onu kurtarır ve yükseltir. (Bu ehl-i sünnet büyüklerinin kendileri bulunamazsa kitapları okunur)
  • Hiç kimseyi incitmeyin ve hiç kimse hakkında kötülük düşünmeyin. 
  • Daima hak yolu gösterip, insanlarla hep faydalı şeyler konuşmalıdır. 
  • Mümin Allahü teâlânın ihsan ettiği nîmetlere şükredemediği, O’na lâyık ibadet yapamadığı ve akıbetinin nasıl olacağını bilemediği için, daima  üzgün bir hâlde bulunmalı, fakat başkalarını üzmemek için dışarıdan çok neşeli, mesûd ve memnun görünmelidir. 
  • Kendisine eziyet ve sıkıntı verenleri affetmeli; insanlara karşı lüzumlu olan nezaket ve sevgiyi her zaman göstermelidir.
Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...