Ramazanda da gezersen: Zonguldak - Ramazan Sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ramazanda da gezersen: Zonguldak - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Nedir bu bendeki enerji, anlayamadım. Kahkaha atasım var, koşasım var, deli miyim ne yok anladım bu heyecanımın sebebi sanırım ramazan ayı.

ADNAN ŞAHİN-  Evlerimizde ramazan ayı elbette başka ama illaki evde geçirilecek diye de bir şey yok. Anadolu bu anlamda muhteşem. Gidecek çok yolumuz, tadacak çok lezzetimiz, tanıyacak çok insanımız var. Hayata ve Anadolu’ya dair çok şey konuşulabilir. Ben gurme ruhlu ve yemek yemeyi sadece doymaktan ibaret görmeyenler için biraz alışılmışın dışında ramazan ayında görülecek yerler, sır dolu lezzetler ve yeni adresler yazmak istedim. İlk adresim Karadeniz’in İstanbul’dan çıktığınızdaki ilk liman kenti Zonguldak. KIZILCA PINAR BARAJ GÖLÜ, HARMANKAYA ŞELALESİ, KENT ORMANI, ZONGULDAK DENİZ FENERİ, GÖL DAĞI TABİAT PARKI, CEHENNEM AĞZI MAĞARALARI ve FİLYOS KALESİ görülmeye değer. Bölgenin tarihini keşfetmek isteyenler için oldukça ideal bir fırsat. İftarda ise tabiatla iç içe huzurlu bir mekân Çakaloğlu Değirmen Restoran. Taze mevsim balıkları veya etler hatta Karadeniz mutfağından sevilen yemekler sunuluyor. GÜVERTE ÇORBACI’nın salaş görüntüsünün altında iddialı lezzetler var. Kemik suyuna yaptıkları çorbalar keyifli ayrıca sulu yemekler ve ızgara çeşitleri de bulunuyor. MEŞHUR PİDECİ HASAN KURU’nun kıymalı kapalı, Zonguldaklıların tabiriyle Ereğli pidesi yemek için gidebileceğiniz iyi adresler arasında. Çıtır çıtır hamuruyla gönüllerde taht kuran kıymalı ve kuşbaşılı kapalı pideleri oldukça iyi. İSTANBUL PASTANESİ ise Zonguldak’ın en eski ve en ünlü pastanelerinden… Bir keyif kahvesi içip, Selânik gevreği ya da acı badem kurabiyesi denenebilir.

Ramazanda da gezersen: Zonguldak - Ramazan Sofrası - 1. Resim

PUMPUM ÇORBASI 

MALZEMELER
Çorba İçin:
>> 4 yemek kaşığı 
mısır unu
>> 1 su bardağı süt
>> 1 su bardağı et suyu
>> 4 su bardağı su
>> 1 tutam tuz
Üzeri İçin:
>> 2 dilim ekmek 
>> 1 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı salça
>> 1 yemek kaşığı 
zeytinyağı
>> ½ çay bardağı 
sıcak su

HAZIRLANIŞI

Tencereye süt, mısır unu ve et suyu alınır. Yeteri kadar su konulur. Karıştırarak kaynayana kadar pişirilir. Koyulaşınca su ilave edilir. İstenen kıvama geldiğinde tuzu ayarlanıp bir taşım daha kaynatılır. Ayrı bir tavada tereyağı eritilir. Küp küp doğranan ekmekler kıtırlaşana kadar pişirilir. Tavada zeytinyağı kızdırılır ve salça kokusu çıkana kadar kavrulur. Suyu eklenip karıştırılır ve ateşten alınır. Kâselere paylaştırılan çorbanın üzerine salça gezdirilerek son olarak kıtır ekmekler konulur.

PIRASALI MANCAR

Ramazanda da gezersen: Zonguldak - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER
>> 1 kg pırasa
>> 2 su bardağı 
barbunya
>> 1 çay bardağı bulgur
>> 4 yemek kaşığı 
domates püresi 
>> 1 yemek kaşığı 
biber salçası
>> Tuz

HAZIRLANIŞI

Barbunya tencereye alınır ve üzerine sıcak su eklenerek haşlanır. Pırasalar yeşil yapraklarıyla birlikte doğranır. Ayıklanan pırasalar güzelce yıkanarak süzülür. Genişçe bir tencereye biraz sıvıyağ konulur ve dört yemek kaşığı domates püresi veya 1 yemek kaşığı domates salçası eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Pırasalar salçanın üzerine ilave edilir. İki çay kaşığı tuz eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ve yaklaşık beş dakika kendi hâlinde yumuşamaya bırakılır. Haşlanan barbunyanın suyu süzülür ve bulgurla birlikte pırasaya eklenir. Üzerine çıkmayacak kadar da su ilave edilerek biraz daha pişirilir. Sıcak şekilde servise sunulur.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...