Ramazanda da gezsen: Bartın - Ramazan Sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ramazanda da gezsen: Bartın - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Muhteşem mekânlar ve manzaralar yanında bazen bir tat, bir koku yeter eski günlerden güzel bir anıyı hatırlamaya, deriz.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI - Hani Anadolu’nun büyük sofrasında mutfağa dair güzelliklerini paylaşıyoruz “hatırlamak”, “hatırlatmak”, “unutmamak” ve “unutturmamak” istiyoruz. Çok gezip çok görmek istense de çok bilinmeyen sakin illerimizden biri. Rotayı biraz Karadeniz’e çevirin bir kıyı şehri olan Bartın, ılıman iklimi ve gezip görülecek yerleriyle birçok kişinin merak ettiği yerlerden... 1999’da il olmuş, tarihî ve doğal güzellikleriyle iddialı. Amasra ilçesiyle turistlerin ilgisini çekiyor. Bartın yemekleri tabii ki başrolde. Gezmekten yorulduğunuzda tavsiyelerimizi seveceksiniz. Tavşan adası, Küre Dağları Millî Parkı, İn Kumu Plajı, Güzelce Hisar Lav Sütunları, Ulukaya Şelalesi, Çekiciler Çarşısı, Güzelcehisar Koyu, Amasra Edhem Ağa Konağı, Galla Pazarı, Liman Plajı, Kemere Köprüsü, Bakacak Tepesi, Amasra’nın özel yerlerinden... Acıktınız mı, o zaman CANLI BALIK RESTAURANT MUSTAFA AMCA’NIN YERİ 1945… Her mevsime özgü taze balığı ile meşhur.

IŞIKALTIN OTEL & RESTAURANT

ise yöresel yemekleri tadabileceğiniz bir mekân. Evet yine hatırlatmak isterim Bartın’da benim henüz bilemediğim şahane yerler ve özel lezzetler vardır ama ben kendi bildiklerimi yazmaya çalışıyorum.

 

ŞAPŞAP KÖFTE 

Ramazanda da gezsen: Bartın - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 500 g dana kıyma
>> 100 g kuzu kıyma

Ramazanda da gezsen: Bartın - Ramazan Sofrası - 2. Resim
>> 40 g soğan
>> 30 g galeta unu
>> Birer çay kaşığı kimyon, karabiber, kekik, pul biber, tuz

 

HAZIRLANIŞI:

İlk olarak soğan rendelenir. Köfte için olan bütün malzemeler yoğurma kabına alınır ve homojen şekilde dağılana kadar yoğurulur. Üzeri kapatılarak yaklaşık bir saat kadar dinlendirilir. Sürenin sonunda köfteler 30 gram olacak şekilde porsiyonlanır. Şekil verilerek arkalı önlü eşit şekilde pişirilir.

Amasra Salatası 

MALZEMELER

>> 1 domates

>> 1 salatalık

>> 1 küçük beyaz 
kuru soğan

>> 1 yeşilbiber

>> 1 kâse reyhan, taze soğan, tere, semizotu,

>> Maydanoz, kekik, nane, radika, 

dereotu karışımı

>> 1 küçük kâse karışık turşu

>> 1 demet marul

>> 5-6 zeytin

>> 1 kırmızı biber

>> Küçük bir kırmızı lahananın ¼’ü

>> 1 turşuluk 
kırmızı pancar

>> 1-2 turp

Sosu için;

>> 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı

>> 1 çay bardağı sirke

>> 1 limon

>> Tuz

HAZIRLANIŞI:

Bütün malzemeler güzelce yıkanarak süzülür. Marullar servis tabağının altına yerleştirilir. Üzerine sırasıyla uzun şeritler hâlinde doğranmış beyaz soğan, yuvarlak kesilmiş domates, salatalık, yeşil biber ve taze soğan eklenir. İrice doğranan yeşillikler, ince doğranmış kırmızı lahana ve turşular ilave edilir. Yarım ay şeklinde kesilmiş pancar turşusu servis tabağının çevresine sıralanır. Arzu edilen şekillerde kesilen havuç, turp, zeytin ve kırmızı biber ile salatanın üstü süslenir. Bir kâse veya kavanozda bütün sos malzemeleri iyice karıştırılır, salatanın üzerine gezdirilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...