Ramazanda da gezsen: Bilecik - Ramazan Sofrası

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ramazanda da gezsen: Bilecik - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan ayında gezmek için İstanbul’a en yakın ve az bilindik yerleri seçmeye çalıştım. Tabii ki Bilecik bu adreslerin başında gelir.

ADNAN ŞAHİN -  Yiyecek ve içecek kültürlerini anlayabilmek ve tanıyabilmek karın doyurmaktan çok daha fazla uzun soluklu bir serüven. Aslında her sofra gündelik hayatımızdan izler sunar. Evlerin, çarşıların hatta şehirlerin hatıra defterleridir, iç dünyalarının yansıması, hayat felsefeleridir. Lezzet hatıraları; milyon dolarlık kampanyalar, imaj tazelemeler gibi reklam çalışmalarının hiçbirine ihtiyaç duymadan yüzyıllardır yaşadılar, onların en büyük reklamları belleklerimiz güvenebilecekleri tek dostları ise bizleriz. Hem tarihî güzellikleri hem de doğal güzellikleri açısından popüler bir şehir BİLECİK. Tarihî gelişimine baktığınızda bence ramazan ayına da ayrı bir yakışıyor. Dört mevsim ziyaret edilebilir.

ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ, HARMAN KAYA KANYONU TABİAT PARKI, PELİTÖZÜ GÖLET PARKI, KINIK ŞELALESİ, BİLECİK SAAT KULESİ ve CENNET VADİSİ görülmeye değer….

Zengin yemek kültürüyle öne çıkan bu şehirde bölge halkının geneli kendi ekmeğini kendi üretmektedir. Bilecik’e özgü yemekler arasında OVMAÇ ÇORBASI, DAĞ ERİĞİ EKŞİLİ KESME ÇORBASI, BILDIRCIN KEBABI, CEVİZLİ BÜZME TATLISI, PARMAK KÖFTESİ, BİLECİK GÜVECİ, BİLECİK NOHUTLU MANTISI, NİŞASTA HELVASI, ZIRZ ve HURİS TEPSİ gibi pek çok lezzet var. En meşhur lezzetler arasında yer alan bıldırcın kebabını Başköy’de yer alan Cennet Vadisi’nde deneyelim. ÜMİT KEBAP SALONUnda nohutlu kebap, yufka, nohut ve et ile hazırlanıyor. Et ile yufkanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu eşsiz yemeğin üzerine nohutlar konularak, servis ediliyor. Kare şekilde kesilen hamurların içerisine bol mercimek ve kırmızıbiber eklenerek hazırlanan Bozüyük mantısını denemek isterseniz adres GÜLANA. Son olarak Bilecik Pazaryeri helvasını almadan dönmeyin derim.  

BILDIRCIN KEBABI 

Ramazanda da gezsen: Bilecik - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 5 adet bıldırcın
>> 50 g tereyağı
>> 2 adet patates
>> 1 diş sarımsak
>> 1 adet yeşilbiber
>> 1 adet soğan
>> Karabiber ve tuz

HAZIRLANIŞI:

Bıldırcının tüyleri yolunup tütsülenir ve güzelce yıkanır. Düdüklü tencerenin dibine tereyağı konur ve bıldırcınlar yağda hafif kızartılır. Üzerine 2 su bardağı su, 1 soğan, 1 diş sarımsak ve karabiber, tuz eklenir. 25 dakika pişirilir. Tencereden çıkarılarak mini fırın tepsisine alınır. Halka hâlinde kızartılan patates, yine halka hâlinde kesilen biber ve domates tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir. Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir. Sıcak servis yapılır.

PARMAK KÖFTE 

Ramazanda da gezsen: Bilecik - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 500 g kıyma
>> 1 adet soğan
>> 1 adet yumurta
>> 1 fincan galeta unu
>> 1 tutam tuz
>> 1 tutam karabiber
>> 1 tutam kimyon
>> 4 yemek kaşığı 
sıvı yağ

HAZIRLANIŞI:

İlk olarak soğan rendelenir ve suyu sıkılır. Bütün malzemeler derin bir kap içerisinde homojen olana kadar yoğrulur. Daha sonra köftelere parmak şekli verilir. Geniş bir tavada yağ kızdırılarak köfteler önlü arkalı eşit şekilde kızartılır. 

Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...