Sakala çarpan çorbası - Ramazan Sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sakala çarpan çorbası - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Sakala çarpan çorbası, piliç Topkapı ve Sütlaç var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

Sakala çarpan çorbası - Ramazan Sofrası - 1. Resim

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI

MALZEMELER

>> 1 su bardağı yeşil mercimek
>> 1 su bardağı erişte
>> 1 adet orta boy 
soğan
>> 1 yemek kaşığı 
domates salçası
>> 2 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı 
zeytinyağı
>> 7 su bardağı su
>> 1 çay kaşığı karabiber
>> 1 çay kaşığı nane
>> Tuz

Sakala çarpan çorbası için önce mercimekler haşlanır. Yemeklik doğranan soğanlar yağda kavrulur. Salçası eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Haşlanan mercimekler konulur ve karıştırılır. Ardından tencereye 6-7 bardak su konularak kaynamaya bırakılır. Çorba kaynadıktan sonra içerisine bir su bardağı erişte eklenerek karıştırılır. Erişteler yumuşayana kadar pişirilir. Son olarak nane, tuz ve karabiberi ilave edilir. Sakala çarpan çorbası 1-2 taşım daha kaynatılarak sıcak olacak şekilde servise sunulur.

PİLİÇ TOPKAPI

Sakala çarpan çorbası - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 6 adet kemikli kalça
İç pilav için;
>> 1 kg pirinç
>> 150 g kuş üzümü
>> 150 g dolmalık fıstık
>> 20 g kimyon
>> 20 g tarçın
>> 20 g tuz
>> 200 ml zeytinyağı
>> 20 g kuru nane
>> Maydanoz 
ve dereotu

Tavuklar kemiklerinden ayrılır. Parçalamadan yavaş yavaş dövülerek genişletilir. İç pilav için; baldo pirinç iyice yıkanır ve geniş bir kâseye alınır. Üzerini geçecek su eklenerek bekletilir. Bu işlem, pirincin üzerindeki fazla nişastayı arındıracaktır. Sap kısımları ayıklanan kuş üzümleri ılık suda bekletilir. Bu işlem ise üzümlerin yumuşamasına ve şişmesine yardımcı olacaktır. Kuru soğanlar küçük küpler hâlinde doğranır. Geniş tabanlı bir tencerede yağ kızdırılır. Kuru soğanlar eklenir ve kavurma işlemine başlanır. Soğanlar hafifçe ölmeye başladığında içine dolmalık fıstıkları eklenerek renk alana dek kavrulur. Bol suda yıkanıp suyu süzdürülen pirinç tencereye alınır. Kimyon, tarçın, ılık suda bekletip durulanan kuş üzümleri ilavesiyle pirinç taneleri şeffaf bir görünüm alana kadar kavrulur. Ardından kaynar su, tuz ve tereyağı eklenerek önce harlı, sonra kısık ateşte kapağı kapalı tencerede pişirilir. Göz göz olup suyunu çeken pilav, üzerine kâğıt havlu örtülerek kapağı kapalı demlenmeye bırakılır. İncecik kıyılmış dereotu ve maydanozla harmanlanır. Hazır hâle gelen iç pilav, genişletilmiş olan tavuğun içine koyularak sarılır ve fırında kızarana kadar pişirilir.

SÜTLAÇ

Sakala çarpan çorbası - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> ½ çay bardağı pirinç 
>> 2 su bardağı sıcak su 
>> 1 litre süt
>> 1 su bardağı toz şeker
>> 2 yemek kaşığı 
(tepeleme)
buğday nişastası
>> 1 çay bardağı su

Bir defa sudan geçirilen pirinç tencereye alınarak iki bardak sıcak su ile kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinç, suyu çekip lapa hâle gelince üzerine süt konulur. Süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edilir. Kaynadıktan sonra altı kısılır ve 10 dakika daha bu şekilde kısık ateşte pişirilir. Ardından şekeri eklenerek karıştırılır. 4-5 dakika daha kısık ateşte bu şekilde kaynatılır. Nişasta bir kabın içerisine alınır ve 1 çay bardağı suyla karıştırılır. Aynı anda hem karıştırılıp hem de tencereye eklenir. Hafifçe kıvam alana kadar pişirilir. Minik balonların yüzeye ulaştığı görüldüğünde kısık ateşe alınarak 1-2 dakika daha pişirilir ve ardından ocaktan alınır. Akışkan bir boza kıvamındaki sütlaç harcı bir kepçeyle kaselere dağıtılır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınarak en az 2 saat, tercihen bir akşam kadar bekletilir. Üzeri arzuya göre tarçınla süslenerek servis edilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...