Tas kebabı - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Tas kebabı, Bütün çorba ve Şambali Tatlısı, İrmik helvası var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI
MALZEMELER
>> 2 600 g kuşbaşı dana eti
>> 2 yemek kaşığı
ayçiçek yağı
>> 2 yemek kaşığı tereyağı
>> 1 orta boy kuru soğan
>> 2 diş sarımsak
>> 1 yemek kaşığı un
>> 1 tatlı kaşığı
domates salçası
>> 2 adet patates
>> 1 adet havuç
>> 2 su bardağı sıcak su
>> Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
İlk olarak yağlar tencerede kızdırılır. Üzerine kuşbaşı doğranan etler eklenerek suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Yemeklik doğranan soğan ve sarımsaklar da tencereye ilave edildikten sonra etlerle beraber kavurma işlemi sürdürülür. Bu aşamada bir yemek kaşığı kadar un konulur ve kokusu çıkana kadar yaklaşık 5 dakika kavrulur. Salçası da eklenerek karıştırılır. Ardından tuz, küp küp doğranmış patates ve havuç ile karabiberi de eklenip suyu ayarlanır. Kapağı kapalı şekilde kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirilir. Sıcak olarak arzuya göre yanında pirinç pilavıyla servise sunulur.
BÜTÜN ÇORBA
MALZEMELER
>> 1 çay bardağı nohut
>> 1 çay bardağı
kuru fasulye
>> 1 su bardağı yarma
>> 2 litre et suyu
>> 500 g koyun
yoğurdu
>> 1,5 yemek kaşığı
tereyağı
>> Yarım bağ taze nane
>> Tuz
HAZIRLANIŞI:
Yarma bir gün önceden ıslatılır ve patlatılır. Nohut ve fasulye ıslatılıp kaynatılır. Haşlanan nohut ve fasulyenin suyu süzülür. Et suyuna ilave edilir. Haşlanmış yarmanın yarısı süzülür ve özelenmiş yoğurda bütün malzeme katılır. Üstüne kızdırılmış yağ ve iri kıyılmış nane konulur. Bu çorba soğuk ya da sıcak her iki şekilde de ikram edilir. Bölgelerde genelde düğün ve bayramların önemli yemeklerindendir. Not: Sıcak servis edilecek ise et suyu, soğuk servis edilecek ise su kullanılır.
İRMİK HELVASI
MALZEMELER
>> 250 g tereyağı
>> 500 g irmik
>> 1000 g toz şeker
>> 500 g süt
>> 5 bardak su
>> 100 g dolma fıstığı
>> 500 g tuzsuz dil peyniri
HAZIRLANIŞI:
Derince bir tencerece su, süt ve şeker arada bir karıştırılarak iyice eriyinceye kadar kaynatılır. Başka bir tencereye tereyağı konularak eritilir. İçerisine dolma fıstıklar eklenerek devamlı karıştırılır. Yağı yakmamaya özen göstererek 5-6 dakika kavrulur ve üzerine irmik ilave edilir. İrmik altın sarısı renk alıncaya kadar devamlı karıştırılmalı ve kesinlikle kararmamalıdır. Kavurma işlemi tamamlandığında üzerine devamlı şekilde karıştırarak önceden hazırlanan sütlü şurup dökülür. Dibi tutmamasına özel gösterilerek koyuca kıvam alıncaya kadar 20 dakika kadar pişirilir. Pişen helvanın içine ince ince didilmiş tuzsuz dil veya Kilis peyniri eklenip karıştırmaya devam edilir. Yaklaşık 5 dakika sonra helva kaşığı çekince uzayan hale gelecektir. Soğutularak yenebileceği gibi sıcak olarak servis edilmesi daha uygun olur.