Tavuk Paça - Ramazan Sofrası

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tavuk Paça - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Tavuk Paça, Karnabahar Püresi ve Bülbül yuvası var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

Tavuk Paça - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 2 adet kalçalı but
>> 3 dilim limon
>> 3 adet defne yaprağı
>> 1 tatlı kaşığı tane karabiber
>> 1 tatlı kaşığı tuz
>> 1,5 litre soğuk su

Meyanesi için

>> 4 yemek kaşığı         tereyağı
>> 3 silme yemek         kaşığı un
>> 3 diş sarımsak
>> 1 yemek kaşığı biber salçası
>> 1 tatlı kaşığı pul biber
>> 1 tatlı kaşığı kuru nane
>> 5 yemek kaşığı üzüm sirkesi

HAZIRLANIŞI

Tavuk paça için önce büyük bir tencereye tavuklar, limon dilimleri, tane karabiber, defne yaprakları, tuz ve soğuk su konularak ocağa alınır. Tavuklar kemiklerinden ayrılacak kıvama gelene kadar yaklaşık bir saat haşlamaya bırakılır. Tavuklar piştikten sonra bir kevgir yardımıyla suyun içerisinden limon ve defne yapraklarıyla birlikte tencereden çıkarılır. Tavukların kemikleri ve derileri ayıklanarak didiklenerek kenarda bekletilir. Meyane için orta boy bir tencerede tereyağında ilk olarak un kavrulur. Kokusu çıkınca ezilmiş sarımsaklar, salça ve baharatlar eklenerek üç dakika kadar kavrulur. Ardından sıcak tavuk suyundan birkaç kepçe meyaneye eklenip karıştırılır ve kıvamı pürüzsüz akışkan hâle getirilerek sirkesi konulur. Hazır olan meyane sıcak tavuk suyuna eklenip karıştırılır. Tavuk parçaları da tencereye eklenir ve kısık ateşte beş dakika daha kaynatılarak sıcak şekilde servise sunulur.

KARNABAHAR PÜRESİ

Tavuk Paça - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>>  1 orta boy karnabahar
>>  2 çorba kaşığı labne peynir
>>  Yarım su bardağı parmesan peyniri - rendelenmiş
>>  2 çorba kaşığı tereyağı
>>  Yarım çay kaşığı ezilmiş sarımsak 
>>  1 çorba kaşığı ince doğranmış yeşil soğan 
>>  Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Karnabaharlar küçük parçalara bölünerek yumuşayana kadar haşlanır ya da buharda pişirilir. Pişen karnabaharlar, suyunu çekmesi için kâğıt havlu üzerine alınır. Sıcakken rondoya konulur. Daha sonra labne peyniri ve parmesan ilave edilir. Güzelce karıştırılarak püre hâline getirilir. Tekrar tencereye alınan karnabahar püresinin içerisine tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. Üzerine ince doğranmış yeşil soğanlar serpiştirilerek sıcak olacak şekilde servise sunulur.

BÜLBÜL YUVASI

Tavuk Paça - Ramazan Sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

>> 200 g oda sıcaklığında tereyağı
>> 1 paket kabartma tozu
>> ½ çay bardağı sıvı yağ
>> 1 adet yumurta
>> ½ çay bardağı irmik
>> ½ çay bardağı yoğurt
>> 4,5 su bardağı un

Şerbeti için;

>> 1,5 su bardağı toz şeker
>> 2 su bardağı su
>> 4 damla limon

Üzeri  için;

>> 1 adet yumurta
>> 1 su bardağı fındık

HAZIRLANIŞI

Şerbeti yaparak başlayın. Tencereye şeker ve su alınarak karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca limon suyu ilave edilerek kısık ateşte bir müddet daha pişirilir. Hamur için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler buluşturulur. Azar azar un ve kabartma tozu da eklenerek yoğrulur. Hazırlanan hamur iki eş parçaya bölünür. Hamur merdane yardımıyla yarım santimetre kalınlığında açılır. Çay bardağının ağzıyla yuvarlak şekilde kesilerek yağlanmış fırın kabına yerleştirilir. İkinci hamur da aynı şekilde açılıp kesildikten sonra daha küçük bir uçla ortasına bir delik daha açılır. Tepsideki hamura yumurta akları sürülür. Üzerine halka şeklindeki hamur yerleştirilir. Her birinin üzerine yumurta sarısı sürülür. Yuvaların içine fındıklar yerleştirilir ve ısıtılmış 180 derecede fırına yerleştirilir. Kontrollü bir şekilde 20 dakika pişirilir. İlk sıcaklığı çıkan tatlının üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbetini iyice çeken tatlı servise sunulur.

Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...