Trabzon raylı sisteme kavuşuyor! Tarih belli oldu... İşte 16 istasyonun güzergahı
Trabzon'da raylı sistem için ilk kazma bu yılın sonunda vurulacak. Başkan Ahmet Metin Genç, raylı sistemin Akçaabat, Ortahisar ve Yomra ilçelerini birbirine bağlayacağını açıkladı. Çalışmaların ilk etabının 16 istasyondan oluşacağı belirtilirken sistemin 5 dakikada bir sefer yapacağı ifade edildi.
Trabzon, ilk raylı sistemine kavuşmaya hazırlanıyor. 4 Nisan'da mazbatasını alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, seçim vaadini hızla gerçekleştirmek için 24 Nisan'da ilk protokolü imzalamıştı.
Genç, ilk kazmanın bu yılın sonunda vurulacağını Trabzon Raylı Ulaşım Sistemi Projesi’nin tanıtım toplantısında duyurdu. Projeyi hızla hayata geçirmek için gün gün takip ettiklerini yineleyen Başkan Genç, "Projemiz 2026 yılı yatırım programına dahil edilecek ve yıl bitmeden ilk kazmayı vurmuş olacağız" dedi.
Tanıtım toplantısında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Protokolü imzaladık. Ardından, 13 Ağustos 2024 tarihinde projemiz Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan onay aldı. Hızlı ve kararlı bir takip sürecimizin sonucunda, 12 Ekim 2024 tarihinde de uygulama projesinin ihalesini gerçekleştirdik. Yüksel Proje firmamıza yer teslimini süratle tamamladıktan sonra, uygulama projesi ve güzergah çalışmaları eş zamanlı olarak başlatıldı" dedi.
3 İLÇE BİRBİRİNE BAĞLANACAK
Trabzon'da yaşayan 825 bin vatandaşın yaklaşık 551 bini Akçaabat, Ortahisar ve Yomra ilçelerinde yaşadığına dikkat çeken Genç "Bu ilçelerimiz aynı zamanda trafik yoğunluğunun da en fazla olduğu aks üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle, raylı sistem projemizi bu üç ilçeyi birbirine bağlayacak şekilde planladık.
Bu vizyonun gerçekleşmesine katkı sunan başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, kıymetli hemşehrimiz Sayın Abdulkadir Uraloğlu'na teşekkür ediyorum. Projemizi sahiplenmesi ve destek vermesi bizler için çok kıymetli oldu.
TRABZON'DAKİ METRO GÜZERGAHI NASIL OLACAK?
Raylı sistem projemiz 32 kilometrelik bir hat üzerinde şekillenecek. Başlangıç noktamız Akyazı’daki şehir hastanesi ve stadyum alanı olacak; buradan hareketle Meydan, otogar, KTÜ ve havalimanı güzergahıyla ilerleyecek. Devamında ise Akçaabat ve Yomra ilçelerimize ulaşan bir yapıya kavuşacağız" diye konuştu.
2 DAKİKALIK SEFER ARALIĞI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ortalama hızımız 40-42 kilometreye çıkıyor. Sistemimiz, 70-80 kilometre hızla giden, ortalaması tüm dur kalklarla beraber 40 kilometrenin altına düşmeyen bir metro karakteristiğine büründü. 5 dakikada bir sefer yapabilen bir sistem, bunu istersek daha da sıklaştırabiliriz.
Yani fiziki olarak 2 dakikalara kadar metroları sefer aralığı olarak sıklaştırabiliyoruz. İlk etabımız 16 kilometrelik etap, 16 istasyon. Tramvay 500-600 metrede bir durak yapar, çok hızlanmadan durur.
Metro dediğimiz 800 metre, 1000 metre, 1200 metre gibi hızlanan 70-80 kilometreyi bulan, yavaşlayan ama parkur itibari ile beraber ortalama hızının yüksek olduğu sistemdir. Bizim durak ara mesafeler 1000 metre yaklaşık ortalamasına oturmuş oldu.
Şu anda sondaj çalışmalarımızın yüzde 9'unu tamamlamış durumdayız ve sondaj makinelerimiz hala aktif bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Yıl sonuna kadar tüm çalışmaları tamamlamayı ve projemizi 2026 yatırım programına dahil ederek bir yapım projesine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu süreç, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürütülmektedir. İnşallah, yıl sonu itibarıyla bu çalışmaları tamamlamış olacağız."