Uzak Doğu'nun dikkat çeken lezzetleri! Ankara'da Güney Kore mutfağı tanıtıldı, Şef Jang: Kaymağa ilgi çok fazla
Türkiye'de gittikçe yayılan Doğu Asya mutfağından Güney Kore lezzetleri Ankara'da tanıtıldı. İşte Kore'yle sembolleşen lezzetler...
Ankara'daki Kore Kültür Merkezi tarafından ülkenin dikkat çeken yemekleri, şeflerin canlı performansıyla hazırlandı.
Güney Kore mutfağında dikkat çeken yemekler, Türk mutfağıyla ortak tatlar barındırıyor.
GÜNEY KORE YEMEKLERİ
Güney Kore denildiğinde ilk akla gelen yemekler kimchi, bibimbap, tteokbokki, mandu, bulgogi, gimbap, jajangmyeon, japchae, kore barbeküsü dakgalbi olarak biliniyor.
Şefler Jang Yumin ve Şef Hyun Gayoung tarafından hazırlanan “kimchi”, “bibimbap”, “galbi-jjim” gibi Güney Kore yemekleri öne çıktı.
Güney Kore'den gelen konuk şef Jang Yumin, tıpkı Türk mutfağında yoğurdun çok yendiği gibi ülkesinde de fermente edilmiş kırmızı biber ve sebzelerden, özellikle lahanadan yapılan geleneksel bir Kore yemeği olan "kimchi"nin fazlaca tüketildiğini söyledi.
Ülkesinde fermente gıdaların çok tüketildiğini ve bu yiyeceklerin oldukça faydalı olduğunu belirten Jang, ayrıca, yemekleri genellikle paylaşarak yemelerinin Kore'ye özgü bir özellik olduğunu dile getirdi.
Şef Jang geleneksel bir yemek olan "bibimbap"ın ortaya çıkma hikayesini anlatarak yemeğin, cenaze törenlerinde dağıtılan yiyeceklerden kalanların birleştirilmesiyle yapıldığını, her bölgenin bu yemeği farklı şekillerde hazırladığını aktardı.
Öte yandan kebabın Kore'deki en ünlü Türk yemeklerinden biri olduğunu kaydeden Jang, Türkiye'de çok fazla kebap türünün olmasına şaşırdığını, ülkesinde bu kadar fazla seçenek olmadığını belirtti.
"KAYMAĞA İLGİ ÇOK FAZLA"
Jang, bal kaymağın da Kore'de oldukça ünlendiğini ancak bu ikiliyi tatmak isteyen çok fazla kişi olduğu için her yerde bulunmadığını söyledi.
Şef Hyun da diğer bir geleneksel yemek olan "galbi-jjim"in soya sosu içeren bir sos, susam, susam yağı ve çeşitli sebzelerden yapıldığını, içine konulan etlerin saatlerce piştiğini anlattı.
Türklerin Kore'ye gidip Türk yemekleri yaptıkları bir etkinliğin de düzenlenebileceğini söyleyen Hyun, "İlgileri için çok teşekkür ederim. Bu ilgiden dolayı hem şaşırdım hem de gururlandım." dedi.
Kore Kültür Merkezinin (KKM) yeni Müdürü Jeon Seungchul, bir ülkeyi tam olarak anlayabilmek için yemek kültürünü bilmek gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
"Güney Kore'de kaymağa ilgi çok fazla. Ben de Kore'de olduğum vakit kebap yemiştim. Ankara'da Kore yemeklerini sevenler için bir etkinlik yapıp yemekleri tanıtmak istedik. Türkiye'de Kore yemeklerine artan ilgiden dolayı teşekkür ediyorum."