Valide Sultan Çorbası - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Valide Sultan Çorbası, Yeşil Mercimekli Patates Dizme ve Hira Tatlısı var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASIVALİDE SULTAN ÇORBASI
MALZEMELER
>> 1 adet havuç
>> 1 adet patates
>> 1 çay bardağı bezelye
>> ½ çay bardağı pirinç
>> ½ çay bardağı bulgur
>> 1 yemek kaşığı tuz
>> 1 yemek kaşığı
sebzeli çeşni
>> 6 su bardağı su
>> Arzuya göre et suyu
Köftesi için;
>> 2 yemek kaşığı
çekilmiş ekmek içi
>> 350 g kıyma
>> 1 adet küçük
boy soğan
>> 1 çay kaşığı
karabiber
>> 1 çay kaşığı toz
kırmızı biber
Terbiyesi için;
>> 1 su bardağı yoğurt
>> 2 yemek kaşığı un
Sosu için;
>> 2 yemek kaşığı
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı nane
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak köfte malzemeleri bir kaba alınarak güzelce yoğrulur. Küçük küçük yuvarlanır ve az yağda kızartılarak bir kenara alınır. Çorba için havuç ve patates minik küpler hâlinde doğranarak bezelye ile birlikte hafif şekilde haşlanır. Tencereye bulgur ve pirinç konulur. Üzerine suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Yumuşayınca sebzeleri eklenir. Köfteleri, et suyu, baharat ve tuzu da konulup karıştırılır. Terbiyesi için bir kaba yoğurt ve un alınıp çırpılır. Kesilmemesi için üzerine çorbanın suyundan eklenerek karıştırılıp ılınması sağlanır. Daha sonra çorbaya yavaş yavaş dökülür. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır. 3-4 dakika kadar kaynadıktan sonra sosu hazırlanır. Tereyağı ve nane kızdırılır ve çorbanın üzerine ilave edin. Sıcak sıcak servise sunulur.
YEŞİL MERCİMEKLİ PATATES DİZME
MALZEMELER
>> 3 su bardağı
yeşil mercimek
>> 2 yemek kaşığı tereyağı
>> 2 yemek kaşığı sıvı yağ
>> 2 adet kuru soğan
>> 1 yemek kaşığı
domates salçası
>> 1 çay kaşığı tuz
>> 1 çay kaşığı karabiber
>> ½ su bardağı su
>> 1 tutam kıyılmış
maydanoz
>> 6 adet haşlanmış
patates
>> 1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Önceden suda bekletilen yeşil mercimek haşlanır. Kabukları soyulan patatesler de haşlanır ve bir parmak kalınlığında dilimlenir. Geniş bir tavada tereyağ ve sıvı yağ kızdırılır. Kızmış yağın üzerine yemeklik doğranmış soğanlar eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Ardından domates salçası da ilave edilerek kokusu çıkana dek kavrulur. Haşlanmış ve süzülmüş olan mercimekler tavanın içerisine aktarılır. Tuzu, karabiberi ve yarım su bardağı suyu konulup tavada beş dakika kadar pişirilir. Bir tutam maydanoz ile tatlandırılıp yeşil mercimek harcı ocaktan alınır. Geniş bir fırın kâsesine dilimlenen haşlanmış patateslerden bir sıra dizilir. Ardından yeşil mercimekli harcın bir kısmı üzerine serpiştirilerek tekrar üzerine patates dilimleri konulur. Patatesler ve yeşil mercimek harcı bitene kadar bu işlem devam ettirilir. En son bir su bardağı su bütün malzemelerin üzerine gezdirilir. Pişirme kâğıdı kapatılarak 190 derece ısıtılmış fırında kontrollü yarım saat pişirilir.
HİRA TATLISI
MALZEMELER
>> 1 adet yumurta
>> ½ su bardağı yoğurt
>> ½ su bardağı sıvı yağ
>> 1 su bardağı irmik
>> 1,5 su bardağı un
>> 1 paket kabartma tozu
>> ½ paket vanilin
Üstünü bulamak için;
>> ½ su bardağı irmik
Şerbeti için;
>> 2 su bardağı toz şeker
>> 2 su bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Tencereye su ve şeker alınır. Şeker eriyene kadar karıştırılır. Kaynamaya başlamadan altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Yoğurma kabına hamur için gerekli bütün malzemeler eklenir. Bir spatula yardımıyla güzelce karıştırılır. Ele yapışan bir hamur elde edilir ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Genişçe bir kaba alınan irmiğin içerisine atılarak her tarafı kaplanacak şekilde yuvarlanır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızara kadar kontrollü pişirilir. Tatlılar fırından çıkar çıkmaz üstlerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbet tamamen çekene kadar tatlı dinlendirilir.