Hatmi çiçeği, ebegümecigiller familyasında yer alan ve halk arasında ebegümeci ya da gül hatmi olarak da bilinen çiçekli bir bitkidir. Hatmi çiçeği, çay, şurup, merhem ve krem gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bitkinin çiçek, kök, yaprak gibi kısımları ayrı ayrı satılabilir ve farklı sağlık koşullarında kullanılabilir.
Hatmi çiçeği, neredeyse her yörede bulunuyordu ancak görenler yüzüne bile bakmıyordu, ancak şimdilerde birçok kişiye ekmek kapısı oldu. Özellikle yol kenarlarında yetişen bir bitki olmasıyla dikkat çeken hatmi çiçeğinin kilosu 90 TL'den satılıyor. Çiçeğin faydaları ise saymakla bitmiyor.
Hatmi çiçeği, Denizli'de kazanç kapısı oldu. Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi'nde, ayva bahçesinin içine ikinci ürün olarak diktiği hatmi çiçeklerinin hasadına devam eden Muzaffer Gök, "Hatmi çiçeğinin soğuk algınlığı, grip gibi pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu nedenle talep oldukça fazla" dedi.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'DA ÖNERMİŞTİ
Hatmi çayı, sarı, pembe ve kırmızı gibi farklı renklerde bulunan bir çiçektir. Kurutulmuş hali ile çay yapılarak tüketilen hatmi çiçeği faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenerek onaylanmıştır.

HATMİ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI
Özellikle yol kenarlarında yetişen bitkilerin ana yola olan uzaklığı azaldıkça kurşun, civa gibi zehirli metal içeriği müsaade edilen sınırların çok çok üstüne çıkmaktadır. Öyle ki etinden sütünden yararlandığımız hayvanların yol kenarlarında otlatılması da sırf bu yüzden çok yanlıştır. İnsanları yanlış yönlendirecek, toplum sağlığını riske atacak bu tür haberler yapılmamalıdır.
Bir bitki ne kadar şifalı olursa olsun yetiştiği yer önemlidir. Kirli bir çevrede yetişen bitki özünde şifalı bir bitki de olsa yetiştiği ortamdaki kirleticileri bünyesinde toplayacağı için çok tehlikelidir.