Son Dakika
Yazarlar
Gündem
Ekonomi
Dünya
Teknoloji
Spor
Resmi İlanlar
Tümü
Politika
Sağlık
Kültür-Sanat
Eğitim
Magazin
T-Otomobil
Emlak
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Döviz
Altın
Haberler
Künye
İletişim
Seçim Sonuçları
Ramazan
Yaşam
Bir Zamanlar Türkiye
Video Galeri
Bizim Sayfa
E-Gazete
Bize Ulaşın : 444 0 144
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Anasayfa
>
Yazarlar
>
Yazar Detay
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
ekrem.ekinci@tg.com.tr
888 Yazı
11 Nisan 2016
SULTAN AZİZ’E YAPILANLARIN ÂHINI KİM ÇEKİYOR?
Tarih boyunca padişahların tahttan indirilmesi için alınan fetvâların hemen hepsi düzmece sebeplere dayanır. Ama darbeciler, halkı yapılan işin meşru olduğuna ikna edebilmek için fetvâ lâzım olduğunu iyi bilirler.
Devamını Oku
4 Nisan 2016
UYAN SULTAN AZİZ UYAN KAN AĞLIYOR BÜTÜN CİHAN
1876’da Sultan Aziz’i tahttan indirenler çeşitli propagandalarla halkı iknâya çalışmış; ama halk, yaktığı ağıtlarla mazlum padişaha olan sevgisini her zaman dile getirmiştir.
Devamını Oku
21 Mart 2016
HOLODOMOR: BİR HALK AÇLIKLA NASIL HİZAYA GETİRİLİR?
Çeşitli nehirlerin suladığı dümdüz arazilerden müteşekkil, iklimi mutedil Ukrayna, dünyanın tahıl ambarlarından biri olarak bilinir. Ama yakın tarihin en dehşetli açlığı da yine bu bereketli mıntıkada cereyan etmiştir.
Devamını Oku
14 Mart 2016
HAREM AŞK YUVASI DEĞİL, BİR MEKTEP İDİ...
Harem, kızlara lüzumlu ve faydalı malumatın verildiği, görgü kazandırıldığı bir irfan yuvasıdır. Avrupa elitlerinin kızlarını gönderdiği leydiler mektebinin bir benzeridir.
Devamını Oku
7 Mart 2016
MALTA HÂLÂ OSMANLI’DAN KURTULUŞUNU KUTLUYOR
Maltız keçisi, maltız ocağı, Malta eriği, malta taşı, Malta humması, Malta sürgünleri, Malta şövalyeleri... Lisanımızda Malta’ya dair çok hâtıra var. Malta da Türkleri unutmuş değil...
Devamını Oku
29 Şubat 2016
BAHARI MÜJDELEYEN CEMRE
Şubat ayında cemreler, birbirinin ardına havaya, suya ve toprağa düşer. Hava ısınmaya başlar. Kışın sonunu haber verir. Baharı müjdeler. Peki, cemre nedir? Nereye düşer?
Devamını Oku
22 Şubat 2016
AŞKIN GİZLİ DİLİ: MENDİL
Tarih boyunca, mendil kadar farklı işlere yarayan belki az nesne vardır. El yüz kurulamaktan tutun, âşıklar arasında gizli haberleşmeye kadar, çok yerde mendil kullanılır.
Devamını Oku
15 Şubat 2016
AH ŞU GALATA BANKERLERİ…
Geçen asırlarda ekonomik hayatı elinde tutan bankerler, hükümeti iflasa ve devleti de batağa sürükleyerek global sermaye ile uyumlu yepyeni bir düzenin kurulmasında rol oynadılar.
Devamını Oku
8 Şubat 2016
Bir zamanlar başlara taht kuran fes
Bir asır kadar millî serpuş olarak başlara taht kuran fesin de serüveni var. Şapka tarafından katledilip tarihin mahzenlerine gömülmeden evvel, günlük hayatımızda pek mühim yer tutardı.
Devamını Oku
1 Şubat 2016
SEVR ANTLAŞMASI’NIN TATBİKİ MÜMKÜN MÜYDÜ?
İmzalandıktan sonra, taraf devletlerin kabulden kaçındığı Sevr Antlaşması, ölü doğmuş bir metindir. Öyle olmasa bile acaba tatbik edilebilir miydi?
Devamını Oku
25 Ocak 2016
SEVR ANTLAŞMASI: Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek mi?
Sevr Antlaşması’nın tarafları bunun gerçekçi bir hâl tarzı olmadığının farkındaydı. Aslında herkesin gizli birer ajandası vardı...
Devamını Oku
18 Ocak 2016
Dünyaya açılan pencere: GAZETELERİN HİKÂYESİ
Gazeteler, son birkaç asırdır cemiyette mühim yer tutuyor. Sosyal ve politik hayatı tanzim ediyor. “Gazetelerin diline düşmek” öteden beri hemen herkesin kullandığı bir endişe tabiri olmuştur.
Devamını Oku
11 Ocak 2016
“VATAN SEVGİSİ İMANDANDIR”
Bülbülü altın kafese koymuşlar; ağlamış, inlemiş; demiş vatanım! Vatan, sadece insanın doğup büyüdüğü, atalarının gömüldüğü, akrabalarının yaşadığı yer midir?
Devamını Oku
4 Ocak 2016
KAR BEREKETTİR
Kar sevilirdi eskiden. O beyazlığı, saflığı, temizliği, yaramazlık yapan bir çocuğun tebessümü gibi biraz da kendini affettirircesine yağınca her şeyi unuturdu insan...
Devamını Oku
28 Aralık 2015
GAYRI MÜSLİMLERE BENZEMEK
Her yılbaşı yaklaşınca bu mesele bir daha aktüelleşir. “Karga, kekliğe özenmiş; becerememiş; kendi yürüyüşünü de unutmuş” derler. Acaba her benzemek kötü mü? Benzemenin sınırı nerede başlar, nerede biter?
Devamını Oku
21 Aralık 2015
Musul'un ehemmiyeti nereden geliyor?
Osmanlıların kaybettiği son şehir olan Musul, İngiltere ile Ankara arasında uzun süren bir ihtilafın da sebebi oldu. Lozan Müzakereleri bu yüzden kesildi. Sonra iş tatlıya(!) bağlandı...
Devamını Oku
14 Aralık 2015
ŞARK DÜNYASINDA KADININ STATÜSÜ
Mukaddes kitaplar, insanın erkek ve kadın olmak üzere çift yaratıldığını söyler. Her ikisi de insan olmak cihetinden tanrının huzurunda eşittir. Ama fizikî farklılıklar tarih boyunca hep bazı eşitsizlikler, güçlünün güçsüze hükmetmesi neticesini doğurmuştur.
Devamını Oku
7 Aralık 2015
Moskova'yı vergiye bağladığımız günler
Kim derdi ki küçücük bir Viking kabilesi, koca bir millete ismini verecek; hatta tarihi yönlendirecek? Ruslar, birkaç asırdan beri dünya üzerindeki ciddi bir güçtür. Bundan en çok canı yanan da Türkler olmuştur.
Devamını Oku
30 Kasım 2015
PADİŞAH KİM OLACAK?
1808’de hânedanın yaşayan tek şehzâdesi Mahmud’u öldürmeye gelenler, “Gerekirse Esma Sultan’ı padişah yaparız” demişlerdi. Halbuki kadının padişahlığı mümkün değildi. Böyle söylemeleri, Osmanlılardan başkasının tahta hak sahibi görülmediğini gösterir.
Devamını Oku
23 Kasım 2015
Türklerle Arapların hikâyesi
Müslüman halklardan birbiriyle en çok iç içe girmiş olanı Türklerle Araplardır. Bugün Arapların çoğu İslâm dünyasındaki ezilmiş, sinmiş hâlin, Türkiye sayesinde yok olacağına; tabiri caizse "yiğidin düştüğü yerden kalkacağına" inanmaktadır...
Devamını Oku
Başa Dön
1
...
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
...
45
Sona Git