Bir damlası bile köfteyi kabartıyor! Balkanlı ustanın sır tarifiyle köfte asla sönmüyor

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bir damlası bile köfteyi kabartıyor! Balkanlı ustanın sır tarifiyle köfte asla sönmüyor
Yemek Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Köfte, Türk mutfağı başta olmak üzere, dünya çapında farklı hazırlanış şekilleriyle sevilen bir yemektir. Köfte, akşam yemeklerinde hızlıca hazırlanarak, lezzetli bir seçenek olarak sunulabilir. Pratik yemek arayanlar için sıklıkla tercih edilen bu yemeğin püf noktalarını 35 yıldır Balkanlarda köftecilik yapan Urban Usta bir bir anlattı.

Kıymayla yapılan anne usulü köfte sofraların olmazsa olmazıdır. Çok sevilen ve hemen hemen her sofrada kendine yer bulan köfte, ekmek arasında ya da patates kızartmasının yanında tüketilir. Dünya üzerinde en güzel köfteleri ise hiç şüphesiz Balkanlı ustalar yapıyor. Öyleyse tam 35 yıldır Makedonya’da köfte yapan Urban Usta’nın parmak ısırtan tarifini hazırlamaya geçelim.

Edirne sokaklarında üç kuşaktır 'tencere köfte' satıyorlar

ASLA SÖNMEYEN KÖFTENİN TARİFİ 35 YILLIK USTADAN

  • 400 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • 1 çay bardağı soda (100 ml)

Bir damlası bile köfteyi kabartıyor! Balkanlı ustanın sır tarifiyle köfte asla sönmüyor - 2. Resim

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

Servis için:

  • Biber

Tescilli lezzet 'Akçaabat köftesi' koruma altında

AZ BİLİNEN PÜF NOKTALARIYLA KÖFTE TARİFİ

Köfte harcı için yoğurma kabına kıyma, soda, galeta unu, rendelenmiş soğan, baharatlar, tuz ve kabartma tozunu alarak elimizle güzelce yoğuralım.

Homojen bir kıvam alan köfte harcımızdan parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayalım. Ardından avcumuzun içerisi ile bastırarak köfte şeklini verelim.

Şekillendirdiğimiz köfteleri uygun bir tabağa alalım.

Bir damlası bile köfteyi kabartıyor! Balkanlı ustanın sır tarifiyle köfte asla sönmüyor - 4. Resim

Tüm harcı şekillendirdikten sonra köftelerimizi 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.

Sürenin sonunda tavaya sıvı yağ alalım ve ısıtalım. Ardından dolaptan aldığımız köfteleri tavaya dizelim.

Alt tarafı kızaran köfteleri maşa yardımıyla çevirelim ve diğer yüzeyini de kızartalım.

Edirne ve Kırklareli'nin 'köftede lezzet' rekabeti

Her iki tarafı da güzelce kızaran köftelerimizi servis tabağına alalım. Kalan köfteleri de aynı şekilde kızartalım. Dilerseniz yanında servis etmek için köfteleri kızarttıktan sonra biber ya da domates de kızartabilirsiniz.

Tüm hepsini kızarttıktan sonra sodalı köftelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

KÖFTE YAĞLI KIYMAYLA MI YAĞSIZ KIYMAYLA MI GÜZEL OLUR?

Köfte yapımında yağlı veya yağsız kıyma tercihi kişisel zevklere ve yöresel geleneklere göre değişebilir. Köfteyi yağlı kıymadan yapmak, daha lezzetli ve sulu bir sonuç elde etmenize yardımcı olabilir, çünkü yağlı kıyma daha fazla lezzet ve nem içerebilir. Ancak yağsız kıyma kullanmak da daha hafif ve daha az kalorili bir sonuç verebilir.

Tarım ve Orman Bakanlığından 'hileli kıyma' iddiasına inceleme

Hangi tür kıymayı kullanacağınızı seçerken, kişisel tercihlerinizi ve yemeğinizi nasıl yapmak istediğinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bazı tariflerde yağlı kıyma kullanımı tavsiye edilirken, diğerlerinde yağsız kıyma tercih edilir. Köfte tarifinize göre hangi tür kıymayı kullanmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...