Ufak bir dokunuşla bozulma riskini ortadan kaldırın: Konserve hazırlarken bilinmesi gerekenler

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ufak bir dokunuşla bozulma riskini ortadan kaldırın: Konserve hazırlarken bilinmesi gerekenler
Yemek Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ev yapımı konserve, yazın bolca bulunan meyve ve sebzeleri, kış aylarında tüketebilmek için yapılan bir muhafaza yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Yiyecekleri konservelemek, gıdaların uzun süre saklanmasını ve taze ürünlerin yıl boyu tüketilebilmesini sağlıyor. Konserve yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç yöntem mevcut. İşte detaylar...

Domates, biber, ve daha birçok konserveyi mevsiminde toplanan sebzelerle hazırlayan kadınlar, en çok da kavanozlardaki ürünlerin bozulmasını engelleyecek teknikler hakkında araştırma yapıyorlar. Biz de sizler için konservelerin bozulmasını engelleyen teknikleri ve daha birçok püf noktasını derledik.

Bilinçsiz konserve üretiminde ölümcül risk - İhlas Haber Ajansı

KONSERVE YAPIM AŞAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEKNİK NEDİR?

Her sene binlerce kişi tarafından mevsiminde toplanan sebzeler ile hazırlanan konserveler, özellikle bu dönemlerde çokça yapılır hale geliyor. Kadınlar hazır ürün almak yerine kendi mutfaklarında yapmak istedikleri konserveler hakkında bazı endişeler taşıyor olabilirler. Konservelerde genellikle açıldıkları andan yada bir süre geçtikten sonra meydana gelmeye başlayan “clostridium botulinum” bakterisi en ölümcül şeylerden birisidir. Bu bakterinin oluşmaya başladığı bir ürünü tüketen bir kişi gıda zehirlenmesi geçirerek geri dönüşü olmayan bir son yaşayabilir.

Turşunun kursunu kurdular İhlas Haber Ajansı

Bu bakteri kavanozlarda oluşmaya başladığında, kendisini genellikle kapaklarda dışa doğru bir şişkinlik olmasıyla belli etmektedir. Bu nedenle konserve yapım aşamasında kavanozların kapaklarına dikkatli bir şekilde bakılması gerekiyor. Eğer kapaklarda bir bombeleşme varsa kavanozlardaki ürünler asla tüketilmemelidir. Bu ürünlerin tüketilmesi söz konusu olduğunda sonuçlar yüksek bir ihtimalle ölümcül olabilmektedir.

BOZUK KOSERVE TÜKETENLER DİKKAT!

Eğer kapağı bozuk bir kavanozdaki konserveyi tükettiyseniz 12-36 saat arasında gıda zehirlenmesi belirtilerini göstermeye başlayacaktır. Bozuk ve bakterili ürün tüketildikten sonra karın ağrısı, bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi fiziksel rahatsızlıklardan biri veya birkaçı kendini göstermeye başlarsa, acilen bir sağlık kuruluşuna gidilmeli ve tıbbi destek alınmalıdır. Geçen her saniye yapılan her ihmalkar hareket sizi ölümcül sona doğru yaklaştırabilir.

Konserveye dikkat

KONSERVEDE KULLANILAN SEBZE VE MEYVELERİN TAZE OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR

Konserve hazırlarken kullanılacak malzemelerin taze olması ve küflü olmaması çok önemlidir. Özellikle satın alma sürecinden başlayarak evde muhafaza etme ve konserve yapım aşamasına kadar geçen sürede ürünün korunması çok önemlidir. Özellikle kullanılan malzemelerin tazeliğinin korunması ve herhangi bir bozulmaya uğramasının önlenmesi en önemli maddedir.

Konservesini evde hazırlayanlar kavanoz kapağına talebi artırdı

KAVANOZLARIN CAMLARI ISIYA KARŞI DAYANIKLI OLMALIDIR

Konserve yapım aşamasında kullanılan muhafaza ürünlerinin camları mutlaka ısıya karşı dayanıklı olmalıdır. Bu kriter en önemlileri arasında yer almaktadır çünkü kavanozların içerisinde bekleyecek olan ürünlerde bir bozulma yaşanmasını istemeyiz.

KULLANMADAN ÖNCE CAM KAVANOZLARI KAYNATIN 

Konserve hazırlama sürecinde kullanılan cam kavanozlar mutlaka içerisine ürün girmeden önce mutlaka yaklaşık 30 dakika kadar kaynar suda kaynatılmalıdır. Bu sayede kaplarımızı sterilize etmiş oluyoruz. Kavanozların ağızlarını kapatmak için kullanılan kapakların iç ve dış kesimlerinde asla pas ve buna benzer bir iz olmamalı. Aksi takdirde oksitlenme kavanozun içerisindeki ürünlere de geçerek ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Şifa niyeti"ne tüketilen Çubuk turşusuna talep arttı

Konservelerde kullanılan cam kavanozları bir başka zaman tekrar kaynatarak kullanabiliriz fakat kapaklar sadece 1 kullanımlıktır ve ürün bittikten sonra mutlaka çöpe atılmalıdır.

MEYVE VE SEBZELERİ KAYNATMAK GEREKİYOR

Konserve yapımında kullanılan sebze ve meyveleri hazırlama aşamasında mutlaka kaynatmamız gerekiyor. En az 20 dakika kadar kaynatılan sebzelerin pişme süresi içerisinde bulunan asit miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kaynatma aşamasından önce sebze-meyve gibi ürünleri mutlaka saplarından ve çöplerinden ayıklamamız ve küçük parçalara ayırarak pişirmemiz gerekmektedir.

Kadınların 'imece' usulü kış hazırlığı telaşı

KONSERVELERİ AÇTIKTAN SONRA HEMEN TÜKETİN

Konserveyi tüketirken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Yaptığınız ürünü kavanozu açtıktan sonra aynı gün ya da birkaç gün içinde tüketmek gerekmektedir. Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza edilmelidir. Çok sıcak ortamda ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserve gıdalar açıldıklarında lezzet, kalite ve duyusal özellik kaybı meydana gelir.

NOT: Kapağını açtığınız bir konservenin çok kısa bir süre içerisinde tüketilmesi çok önemlidir. Her ihtimale karşı tek kullanımlık miktarlarda kavanozları doldurmak ve tek bir seferde tüketmek en sağlıklısıdır.

Kışlık konservelerdeki ölüm riskine dikkat İhlas Haber Ajansı

Bozuk olduğundan şüphe duyulan konserveler asla tüketilmemelidir. Bu gibi bozuk/bakterili ürünlerin tüketilmesi hayati tehlike taşımaktadır.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...