Evde yapılan irmik helvasına lezzet katan tüyo! Tatlıcıların sır gibi sakladığı o tarif

Türk mutfağının klasik tatlılarından biri olan irmik helvası, hem pratik hem de lezzetlidir. Genellikle tatlı krizlerini geçirmek, misafirlere sunmak veya bayram sofralarında yer alması amacıyla yapılır. İrmik helvası yaparken bilmeniz gereken her şeyi sizler için derledik. Evde irmik helvası yaparken mutlaka bu tariften yararlanın. İşte detaylar...
Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan irmik helvası, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarif. Ancak, lezzetine lezzet katmak isteyenler için özel bir tarifimiz var. İşte, sütlü ve sütsüz irmik helvası tarifleri ile yapım aşamaları:
SÜTLÜ İRMİK HELVASI TARİFİ
Malzemeler:
-1,5 su bardağı irmik
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 su bardağı çam fıstığı
- 1,5 su bardağı su
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Tereyağını tavada eritin ve içine çam fıstığını atarak kavurmaya başlayın.
Fıstıklar kavrulduktan sonra irmiği tencereye aktarın ve sürekli karıştırarak kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun.
Şerbeti için; su, süt ve toz şekeri küçük bir sos tenceresine alın ve karıştırarak kısık ateşte kaynamaya bırakın.
İrmik iyice kavrulduktan sonra sıcak şerbeti azar azar tavaya aktarın.
Sıcak şerbetin etkisiyle fokur fokur kaynamaya başlayan irmiği sürekli olarak karıştırın.
Helvayı kısık ateşte 8-10 dakika kadar pişirmeye devam edin ve dinlenmesi için üzerine bir kapak kapatın.
Demlenen irmik helvasını servis kaselerine alıp, isterseniz dondurmalı veya dondurmasız olarak ters çevirip çıkardıktan sonra servis edebilirsiniz.
SÜTSÜZ İRMİK HELVASI TARİFİ
Malzemeler:
- 2 su bardağı irmik
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 paket vanilya
Yapılışı:
1. Derince bir kabın içinde suyu ve şekeri karıştırın. Şeker eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Vanilyayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız şerbeti bir kenara alın.
2. Yapışmaz tabanlı derin bir tencere ya da tavaya sıvı yağı alın ve üstüne 2 su bardağı irmiği ekleyin.
3. Ocağın altını açın ve irmikleri sürekli karıştırarak yaklaşık 15 dakika boyunca kavurun. İrmikler esmerleşene kadar karıştırmaya devam edin.
4. İrmikler esmerleştikten sonra hazırladığınız şerbeti üstüne dökün ve karıştırmaya ara vermeden irmik tüm şerbeti çekene dek 10 dakika daha karıştırarak pişirin.
5. Pişirdiğiniz irmik helvasını servis tabağına alın ve tercihe göre dondurmalı veya dondurmasız servis edin.