Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemekti! Asırlık Osmanlı tarifiyle kavun dolması

Osmanlı mutfağında meyve ile tatlı ve tuzlunun bir arada bulunduğu tariflere sık sık rastlamaktayız. Kavun dolması da içeriğinde hem meyve hem de tuzlu bir harç bulundurmasıyla bu tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yapımı oldukça basit olan bu lezzet, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemekti. İşte sultanlara yaraşır kavun dolması tarifi...
Yüzyılların birikimi olan Türk mutfak kültürünün en değerli tariflerinden bir tanesi olan kavun dolması, Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemekler arasındadır. Tatlı ve tuzluyu bir araya getiren bu yemek, lezzetiyle damak çatlatırken pratik yapımı sayesinde tercih edilebilir. Genellikle akşam yemeği için hazırlanan bu dolma, biber dolmasına farklı bir alternatif olabilir.
KAVUN DOLMASININ MALZEMELERİ
- 1 adet kavun (Çizgili, desenli olandan)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 500 g dana kıyma
- 1/2 su bardağı baldo pirinci (Ilık suda bekletilmiş)
- 50 g badem
- 50 g kuş üzümü (Suda 1 saat bekletilmiş)
- 1 çay kaşığı toz kişniş
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı nane
- 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
Kavunlu sosu hazırlamak için:
- 200 g kavun içi
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/3 demet dereotu
- 4-5 yaprak maydanoz
- 1/2 çay bardağı su
FATİH SULTAN MEHMET'İN YEMEĞİ KAVUN DOLMASI NASIL HAZIRLANIYOR?
Öncelikle tereyağını derin ve geniş bir tencerede eritiyoruz. Yemeklik doğranmış soğanları da tencere atıyoruz ve güzelce kavuruyoruz.
Ardından kıymayı da tencereye ilave ediyoruz. Tamamen suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Sonrasında pirinci, bademleri ve kuş üzümlerini ilave ediyoruz. Bu karışımı da yaklaşık 10-15 dakika boyunca kavuruyoruz.
Şimdi de tuzunu, baharatını ve kıyılmış yeşilliklerini ekleyerek karışımı tatlandırıyoruz. Bir iki kere daha ateşte çeviriyoruz ve artık kavun dolmamızın iç harcı hazır hale geliyor.
Kokulu ve taze kavunu düzgün bir şekilde kesiyoruz ve ortadan ikiye ayırıyoruz, içini kaşıkla (İki parmak kalınlığında duvarı kalacak şekilde) temizliyoruz.
Bu aşamada kavunun içinden çıkan parçaları atmıyoruz, o parçaları daha sonra sos yapımında kullanacağız.
Biraz önce hazırladığımız iç harcı kavunun içerisine dolduruyoruz.
Kavunun içinden az önce çıkarttığımız içi tavaya alıyoruz ve tereyağında biraz kavuruyoruz. Ardından rondoya atıyoruz ve sos haline getiriyoruz.
Daha sonra ince şekilde kıyılmış otları ekleyip tatlandırıyoruz. Daha önceden 200 derecede ısıtılan fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişiriyoruz. Pişirme aşamasında kavunun ilk başlarda kestiğimiz baş kısmını da kapak olarak üzerine kapatıyoruz.
Bu sürenin sonunda kavun dolmasını fırından alıyoruz. Ilık şekilde tabakladığımız yemeğe kıyılmış dereotu serptikten sonra kavun sosumuzu da üzerinde gezdiriyoruz.
PÜF NOKTALARI
Sosu hazırlama aşamasında biraz suyunu çektiriyoruz.
Tarifimizin yanında Osmanlı şerbeti servis edebilirsiniz. Bu tadına tat katacaktır.
Afiyet olsun…