Nohut tava - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Nohut tava, Çanak kebabı ve Vezir parmağı var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI
MALZEMELER
>> 2 su bardağı nohut
>> 1 adet soğan
>> 1 adet yeşil biber
>> 1 adet kapya biber
>> 2 adet domates
>> 1,5 yemek kaşığı salça
>> 1 tutam karabiber
>> 1 tutam sumak
>> 3 yemek kaşığı
zeytinyağı
>> Tuz
HAZIRLANIŞI
İlk olarak nohut haşlanır. Kabukları soyulan soğan ay şeklinde doğranır. Biberler de yemeklik olacak şekilde kesilir. Nohut ve sebzeler fırın kabına aktarılır. Salça, yağ ve baharatları da eklenerek iyice karıştırılarak harmanlanır. Sebzeler yumuşayana kadar önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstü ıslatılmış yağlı kâğıtla kapatılarak pişirilir. Daha sonra yağlı kâğıt alınır ve 10 dakika kadar da o şekilde pişirilerek servis tabağına alınır.
ÇANAK KEBABI
MALZEMELER
>> 300 gram kuşbaşı et
>> 2 yemek kaşığı
tereyağı
>> 2 adet patates
>> 1 adet kapya biber
>> 4 adet milföy yaprağı
>> 1 çay kaşığı tuz
>> 1 çay kaşığı kekik
>> 1 çay kaşığı
kırmızı toz biber
>> ½ çay kaşığı
karabiber
HAZIRLANIŞI
İlk olarak etler düdüklü tencereye alınarak haşlamaya bırakılır. İstenen yumuşaklığa geldiğinde tereyağı eritilen tavaya alınır. Üzerine küp küp doğranan biberler konulur. Baharatları ve tuzu ayarlanarak beş altı dakika karıştırılarak pişirilir. Patatesler minik küpler hâlinde doğranıp kızgın yağda kızartılır. Patatesler de ete ilave edilir. Bütün malzemeler güveçlere paylaştırılır. Güveçlerin ağız kısmı yağlanır ve üzeri milföylerle kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında milföylerin üst kısımları kızarana kadar kontrollü pişirilir. Pişen kebaplar tabağa ters çevrilerek servise sunulur.
VEZİR PARMAĞI
>> 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
>> 1 adet yumurta
>> Yarım su bardağı sıvı yağ
>> Yarım su
bardağı yoğurt
>> 1 paket
kabartma tozu
>> 1 paket vanilya
>> 2 su bardağı un
Üzeri için;
>> 1 su bardağı irmik
Şerbeti için;
>> 1,5 su bardağı toz şeker
>> 2 su bardağı su
>> 1 yemek kaşığı
limon suyu
BAŞAKŞEHİR
İlk olarak şerbeti hazırlanır. Şeker ve su bir tencereye alınarak kaynatılır. Üzerine limon suyu eklenip birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Hamuru hazırlamak için tereyağı, yumurta, sıvıyağ ve yoğurt bir kaba konularak güzelce karıştırılır. Geri kalan malzemeler de üzerine ilave edilerek yoğrulur ve orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak parmak şekli verilir. İrmiğe bulanarak tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kontrollü pişirilir. Fırından alınıp oda sıcaklığında beş dakika dinlendirilir. Sonra soğuyan şerbet üzerlerine gezdirilir. Tamamen şerbetini çekmesi beklenir. Ardından üzeri süslenerek servise sunulur.