Nohut tava - Ramazan Sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Nohut tava - Ramazan Sofrası
Yemek Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Nohut tava, Çanak kebabı  ve Vezir parmağı  var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

Nohut tava - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 2 su bardağı nohut
>> 1 adet soğan
>> 1 adet yeşil biber
>> 1 adet kapya biber
>> 2 adet domates
>> 1,5 yemek kaşığı salça
>> 1 tutam karabiber
>> 1 tutam sumak
>> 3 yemek kaşığı 
zeytinyağı
>> Tuz

HAZIRLANIŞI

İlk olarak nohut haşlanır. Kabukları soyulan soğan ay şeklinde doğranır. Biberler de yemeklik olacak şekilde kesilir. Nohut ve sebzeler fırın kabına aktarılır. Salça, yağ ve baharatları da eklenerek iyice karıştırılarak harmanlanır. Sebzeler yumuşayana kadar önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstü ıslatılmış yağlı kâğıtla kapatılarak pişirilir. Daha sonra yağlı kâğıt alınır ve 10 dakika kadar da o şekilde pişirilerek servis tabağına alınır.

ÇANAK KEBABI 

Nohut tava - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 300 gram kuşbaşı et
>> 2 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 2 adet patates
>> 1 adet kapya biber
>> 4 adet milföy yaprağı
>> 1 çay kaşığı tuz
>> 1 çay kaşığı kekik
>> 1 çay kaşığı 
kırmızı toz biber
>> ½ çay kaşığı 
karabiber

HAZIRLANIŞI

İlk olarak etler düdüklü tencereye alınarak haşlamaya bırakılır. İstenen yumuşaklığa geldiğinde tereyağı eritilen tavaya alınır. Üzerine küp küp doğranan biberler konulur. Baharatları ve tuzu ayarlanarak beş altı dakika karıştırılarak pişirilir. Patatesler minik küpler hâlinde doğranıp kızgın yağda kızartılır. Patatesler de ete ilave edilir. Bütün malzemeler güveçlere paylaştırılır. Güveçlerin ağız kısmı yağlanır ve üzeri milföylerle kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında milföylerin üst kısımları kızarana kadar kontrollü pişirilir. Pişen kebaplar tabağa ters çevrilerek servise sunulur.

VEZİR PARMAĞI  

Nohut tava - Ramazan Sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

>> 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
>> 1 adet yumurta
>> Yarım su bardağı sıvı yağ
>> Yarım su 
bardağı yoğurt
>> 1 paket 
kabartma tozu
>> 1 paket vanilya
>> 2 su bardağı un

Üzeri için;
>> 1 su bardağı irmik

Şerbeti için;
>> 1,5 su bardağı toz şeker
>> 2 su bardağı su
>> 1 yemek kaşığı 
limon suyu

BAŞAKŞEHİR

İlk olarak şerbeti hazırlanır. Şeker ve su bir tencereye alınarak kaynatılır. Üzerine limon suyu eklenip birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Hamuru hazırlamak için tereyağı, yumurta, sıvıyağ ve yoğurt bir kaba konularak güzelce karıştırılır. Geri kalan malzemeler de üzerine ilave edilerek yoğrulur ve orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak parmak şekli verilir. İrmiğe bulanarak tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kontrollü pişirilir. Fırından alınıp oda sıcaklığında beş dakika dinlendirilir. Sonra soğuyan şerbet üzerlerine gezdirilir. Tamamen şerbetini çekmesi beklenir. Ardından üzeri süslenerek servise sunulur.

 

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...