Tel tel dökülen börek nasıl yapılır? 22 yıllık börekçiden börek pişirme tüyoları

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tel tel dökülen börek nasıl yapılır? 22 yıllık börekçiden börek pişirme tüyoları
Yemek Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İncecik açılan yufkaların arasına peynir veya et gibi malzemeler konularak hazırlanan börekler, hem kahvaltılarda hem de öğün aralarında tercih edilen bir atıştırmalıktır. Ancak, börek yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Bu içerikte sizlerle börek pişirirken bilmeniz gereken tüyoları paylaşacağız.

Börek, Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biridir. Hem ana yemek hem de çay saatlerinde bir aperitif olarak tercih edilen bu lezzet birçok kişi için vazgeçilmezdir. Biz de 22 yıllık börek ustasından alıp derlediğimiz püf noktaları paylaşıyoruz. 22 yıllık usta börekçi Hamdi Daşlıpınar, bütün sırlarını paylaştı. İşte börek pişirirken bilmeniz gereken 4 tüyo...

Düğünlerin vazgeçilmez lezzeti: "Düğün böreği"

BÖREK YAPIMINDA İZLENMESİ GEREKEN ADIMLAR

YUFKALAR DOĞRU ŞEKİLDE AÇILMALIDIR

Börek yapımının en önemli adımlarından biri yufkaların doğru şekilde açılmasıdır. Yufkaların ince ve tel tel olması için dikkatlice açılması gerekmektedir. Bunun için yufkaları seramik bir tezgah üzerine yayın ve üzerini nemli bir bezle örtün. Yufkaların kurumasını önlemek için bezin nemli olmasına dikkat edin. Ardından, yufkaları merdane yardımıyla inceltin. Yufkaları açarken hızlı ve kesin hareketler yapmaya özen gösterin.

Sarıyer böreği' İran yolunda

BÖREK, İÇ HARCI GÜZELSE LEZZETLİ OLUR

Böreğin lezzeti iç harcın kalitesine bağlıdır. Peynirli börek yapacaksanız, taze ve kaliteli peynir kullanmaya özen gösterin. Peyniri rendeleyin ve içerisine maydanoz, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Etli börek yapacaksanız, eti önceden pişirip doğrayın ve içerisine soğan, baharatlar ve yeşillikler ekleyerek harmanlayın. İç harcınızı hazırladıktan sonra, yufkanın üzerine eşit şekilde yayın.

Küçük börek ustası aile geleneğini sürdürmek istiyor

YUFKALARIN DİZİMİ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR

Böreği yaparken yufkaları doğru şekilde katlamak büyük önem taşır . Yufkanın kenarlarını içe doğru kapatın ve rulo şeklinde sarın. Daha sonra, ruloyu istediğiniz büyüklükte kesin. Böreklerin şekli ve boyutu tamamen size bağlıdır. Dilimlenmiş börekleri tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Böreğin üzeri kızarana kadar pişirin.

Tel tel dökülen börek nasıl yapılır? 22 yıllık börekçiden börek pişirme tüyoları - 4. Resim

PİŞİRME SÜRESİ VE FIRIN SICAKLIĞI ÖNEM TAŞIR

Lezzetli bir börek için pişirme süresi ve sıcaklık dikkat edilmesi gereken kriterler arasında bulunur. Fırını önceden ısıtın ve börekleri orta sıcaklıkta, yaklaşık 180 derecede pişirin. Böreklerin üzeri altın rengini alana kadar pişirmeye devam edin. Pişirme süresi farklılık gösterebilir, bu nedenle börekleri ara ara kontrol edin.

Kadınların elinden çıkan lezzet, ABD'ye uzanacak

HAMUR MALZEMELERİ:

1.5 su bardağı süt
1/2 (yarım) su bardağı zeytinyağı
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4,5 su bardağı un(ortalama)
İç malzeme;
1 kuru soğan
4-5 dal yeşil soğan
1 kırmızı biber
300 gr kıyma
2 patates
Tuz
Karabiber
Zeytinyağ
1 yemek kaşığı biber salçası

İstanbul'da her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor

Aralarına sürmek için;

Tereyağı

Üzeri için;

1 yumurta sarısı

DAMAK ÇATLATAN BÖREK TARİFİ

İlk önce iç malzememizi hazırlayalım. Tavaya zeytin yağını alıp soteleyin. Pembeleşince biber ve kıymayı ekleyin. Kıyma suyunu bırakıp çekince salçasını ve baharatını ekleyin. Son olarak da minik minik doğradığınız patatesleri ekleyip pişirin altını kapatın.
Hamur malzemelerini bir kaba alın ve yoğurun. Ben 4. 5 su bardağı un kullandım ama sizin un cinsinize göre değişebilir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. 1 saat mayalandırın.

Sermayem oklavam' dedi kendi işinin patronu
Mayalanan hamuru 6 bezeye ayırın. 6 bezeyi tek tek un yardımıyla dikdörtgen şeklinde açabildiğiniz kadar açın. 6 hamuru aralarına erimiş tereyağ sürüp iç malzemeden serpiştirerek üst üste koyun. En üste koyduğunuza yağ sürülmeyecek ve iç koyulmayacak.
Bu işlem sonunda üst üste konulmuş araları içli yağlı 6 hamurumuz var. Elimizle üzerlerine hafif hafif bastırarak yayıyoruz ve zarf şeklinde katlıyoruz. Tersini çevirip (kat yeri altta olacak şekilde )fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Elimizle bastıra bastıra yayıyoruz. Yırtılmalar sorun olmaz korkmayın. Bıçakla istediğiniz şekilde dilimleyip yumurta sarısı sürün. 200 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun.

Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...