ABD Türkiye konusunda Yunanistan’a baskı yapmış!

Pentapostagma gazetesinin iddiasına göre ABD ve Avrupa ülkeleri, Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz'deki provokatif adımlardan kaçınmasını sağlamak için yoğun bir diplomatik baskı uyguluyor.
DIŞ HABERLER—Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Costas Fragogoyannis'in, kişisel gerekçelerle görevinden ayrılmaya hazırlandığı öne sürüldü. Ancak diplomatik kulislerde, bu istifanın arka planında ABD'nin, Türk-Yunan ilişkilerinde kapsamlı bir barış anlaşmasına zemin hazırlamak için artan baskılarının etkili olduğu iddiaları gündemde.
Özellikle Ege ve Doğu Akdeniz'deki sınır sorunları ile enerji politikalarını içeren bir çözüm paketi için uluslararası aktörlerin, Yunanistan üzerinde yoğun diplomatik baskı kurduğu belirtiliyor.
İSTİFA MI, YENİ BİR GÖREV Mİ?
Fragogoyannis’in istifasının ardından, Başbakan’a yakın bir danışmanlık rolü üstleneceği iddia ediliyor. Bakan Yardımcısı, istifasından önce Başbakan'ın Mısır-Yunanistan-Kıbrıs üçlü toplantısında gündeme taşıyacağı işbirliği ajandasını hazırladığı belirtiliyor. Fragogoyannis’in yerine ise dış politika ve uluslararası ilişkiler konusunda deneyimli olan Tasos Hadjivassiliou'nun atanması bekleniyor.
ABD NEDEN BASKI YAPIYOR?
Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’deki politikaları uluslararası baskının odağında. Pentapostagma gazetesinin haberine göre, ABD ve Avrupa ülkeleri, Atina’nın bölgedeki provokatif adımlardan kaçınmasını sağlamak amacıyla yoğun bir diplomatik girişim yürütüyor.
Haberde, özellikle Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in kabinesinde aşırılık yanlısı isimlere yer verilmemesi gerektiği yönünde telkinlerin iletildiği iddia edildi.
Ayrıca ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin, Yunanistan ile Türkiye arasında Ege Denizi'nin paylaşımı konusunda bir anlaşmaya varılmasını teşvik ettiği belirtiliyor. Emekli Korgeneral Ioannis Baltzois, bu baskıların, Yunanistan’ın bölgedeki gerilimi artıracak girişimlerde bulunmaması ve 12 mil genişletme iddiasını ertelemesi yönünde olduğuna dikkat çekti. Baltzois, bu süreçte hedeflenen çözümün Prespa Anlaşması'na benzer bir "uzlaşma" olduğunu ifade etti.
Eski büyükelçi Alexandros Avfantis, Türkiye ile bağlantıları bulunan bazı Yunan iş çevrelerinin mali çıkarları nedeniyle Ege ve Doğu Akdeniz’deki gerilimleri azaltacak bir anlaşmayı desteklediğini öne sürdü.
Avfantis, bu çevrelerin ekonomik kazançlarını koruma amacıyla, Yunanistan’ın ulusal çıkarlarını göz ardı edebileceğine dikkat çekerek, bu durumun hem kamuoyu hem de siyasi arenada tepkiyle karşılanabileceğini belirtti.
ANNA PSAROUDA-BENAKİ'NİN SÖZLERİ GÜNDEMDE
Baltzois ayrıca Yunanistan’ın eski Meclis Başkanı Anna Psarouda-Benaki’nin yıllar önce yaptığı, "Yunanistan sınırlarının daralabileceği" yönündeki açıklamalarını hatırlattı. Korgeneral, bu ifadelerin günümüzde gerçekleşmeye başlayacağını ileri sürdü.