Martta hangi yatırım, ne kadar yükseldi? Nisanda piyasalarda izlenecek 4 başlık!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Martta hangi yatırım, ne kadar yükseldi? Nisanda piyasalarda izlenecek 4 başlık!
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Piyasalarda, volatilitesi yüksek bir ay geride kaldı. Nisan ayında ise ABD’nin devreye alacağı karşılıklı tarifeler, mart enflasyon verileri, TCMB faiz kararı, S&P Global not değerlendirmesi takip edilecek. Bu arada mart ayında %12,22 yükselen gram altın, getiri şampiyonu oldu. Euro ise bu ay, EUR/USD paritesindeki yükselişin de etkisiyle birlikte %8,73 prim yaptı.

TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi- Piyasalarda son dönemin en hareketli aylarından biri geride kaldı. Bayram tatili sebebiyle 31 Mart Pazartesi günü işlemler yapılmayacak. Böylece 28 Mart Cuma, bu ayın son işlem günü olarak geride kaldı. Yatırım araçlarının aylık performansı da yaklaşık olarak belli oldu.

MARTTA GETİRİ ŞAMPİYONU ALTIN

Gram altın fiyatı martta, döviz kurlarında ve ons altında yaşanan yükselişten destek buldu. Şubat ayını 3357 TL’den tamamlayan gram altın fiyatı, bu hafta 3767 TL’den kapanış yaptı. 28 Mart Cuma kapanışı itibarıyla gram altın bu ay %12,22 prim yaptı ve en çok kazandıran yatırım enstrümanı oldu.

BORSADA ‘PRİMSİZ’ GÖRÜNÜM

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi martta %0,01 primle 9659 puandan kapanış yaptı. Ancak endeks en yüksek 10.902 ve en düşük 8872 puanı gördü. İç siyasi gelişmelerle birlikte borsadaki volatilite yüksek seyretti. Bu arada TL mevduat getirisi, martta %3 civarında gerçekleşti.

DÖVİZ KURLARINDA DURUM

Bankalar arası piyasada dolar, mart ayının son haftasında 37,98 TL’den ve Euro 41,13 TL’den kapandı. ABD para biriminde aylık prim %4,02 olurken; AB para birimi, EUR/USD paritesindeki hareketlilikten de destek bularak %8,73 oranında yükseldi.

MART AYINDA YAŞANANLAR

Küresel piyasalarda mart ayında odak noktası tarifeler oldu. ABD Başkanı Trump, son olarak geçen hafta otomobil ithalatına %25 ek gümrük vergisi getirdi. İçeride ise İBB'ye yönelik ‘yolsuzluk’ soruşturması ve Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, piyasalardaki fiyatlamalarda etkili oldu.

NİSAN AYINDA ÖNE ÇIKAN 4 BAŞLIK

Nisan ayında piyasalar 4 gelişmeyi takip edecek:

-2 Nisan: ABD tarafından açıklanacak “karşılıklı” gümrük vergileri

-3 Nisan: Mart ayı enflasyon verileri

-17 Nisan: TCMB Faiz Kararı

-25 Nisan: S&P Global not değerlendirmesi

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...