ABD’li Profesör isyan etti! Rümeysa Öztürk için dersleri bıraktı, açlık grevine girdi

ABD’nin Boston Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Nathan Phillips, tutuklu Türk üniversite öğrencisi Rümeysa Öztürk’e destek amacıyla derslerini askıya alarak açlık grevine başladı. Ofisinin camına astığı “Rümeysa’yı serbest bırakın” pankartının üniversite yönetimi tarafından kaldırılmasına tepki gösteren Phillips, “Bu sadece Rümeysa’ya değil, hepimize yapılan bir hak ihlali” diyerek eylemini duyurdu.
ABD’nin Boston Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Nathan Phillips, tutuklu Türk üniversite öğrencisi Rümeysa Öztürk’e destek amacıyla açlık grevine başladı.
Phillips, kampüsteki ofisinin camına astığı “Rümeysa’yı serbest bırakın” pankartının üniversite yönetimi tarafından indirilmesi üzerine eyleme başladığını duyurdu.
Phillips, daha önce pankartın indirilmesi halinde açlık grevine başlayacağını belirten bir notu ofisinin camına asmıştı. 15 Nisan Salı günü tekrar indirilen pankartın ardından, sözünü tutarak grevine başlayan profesör, sıvı ve elektrolit alımını sürdürüyor. Yeme içmeyi tamamen kesen Phillips, yalnızca şekersiz kahve ve bitki çayı tükettiğini ifade etti.
Boston Üniversitesi Sanat ve Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden olan Phillips yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin camlara siyasi içerikli pankart asılmasını okul politikası gereği yasakladığını kendisine ilettiğini söyledi.
"ANAYASAYA AYKIRI BİÇİMDE GÖZALTINA ALINDI"
Phillips, Rümeysa Öztürk’ün ifade özgürlüğü kapsamında yazdığı bir yazı nedeniyle gözaltına alınmasının ABD Anayasası’nın hem birinci maddesini (ifade özgürlüğü) hem de beşinci maddesini (adil yargılanma hakkı) ihlal ettiğini savundu. Phillips, “Bu noktadan sonra Rümeysa’nın fikir ve düşünce özgürlüğüne yapılan saldırı, benim haklarıma da yapılmış oldu” ifadelerini kullandı.
Açlık grevinin dar anlamda Boston Üniversitesi kampüsünde yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerine, geniş anlamda ise ABD genelinde akademik özgürlüklerin kısıtlanmasına karşı olduğunu vurguladı.
"ANTİSEMİTİZM, FİLİSTİN YANLISI GÖRÜŞLERİ BASTIRMAK İÇİN KULLANILIYOR"
Phillips, antisemitizmin gerçek anlamıyla tehlikeli olduğunu ancak bu ifadenin Filistin yanlısı düşünceleri bastırmak için kötüye kullanıldığını belirtti. “Netanyahu’yu eleştirmek, Filistin halkına yapılanları sorgulamak antisemitizm değildir,” diyen Phillips, ifade özgürlüğünün eleştiri hakkını da kapsadığına işaret etti.
"YABANCI ÖĞRENCİLERE BASKI ARTIYOR"
Açıklamasında üniversitelerde yabancı öğrencilere yönelik artan baskıdan duyduğu üzüntüyü de dile getiren Phillips, birçok öğrencinin vizesinin gerekçe gösterilmeden iptal edildiğini söyledi. Bu durumun sadece kendi üniversitesinde değil, ülke genelinde yaygınlaştığını savundu.
Odasının kapısına Rümeysa Öztürk ile birlikte Columbia Üniversitesi öğrencisi Mahmud Halil’in de portresini asan Phillips, “Rümeysa’yı serbest bırakın” yazılı pankartını özgürce camına asabileceği günü beklediğini söyledi.
Açlık grevini sağlığı elverdiği sürece sürdüreceğini belirten Phillips, eylemini Rümeysa Öztürk, Mahmud Halil ve Mohsen Mahdawi serbest bırakılana kadar sonlandırmayacağını açıkladı.
Profesör Phillips daha önce de çevresel sorunlara dikkat çekmek amacıyla biri 14, diğeri 7 gün süren iki ayrı açlık grevi gerçekleştirmişti.