Arkadaşının bir sözüyle işe başladı! En ucuzunu 8000 TL'den satıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Arkadaşının bir sözüyle işe başladı! En ucuzunu 8000 TL'den satıyor
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul'un Arnavutköy atölyesinde, 20 yıllık tespih alanında deneyimine sahip olan Şenol Fidancı, sanata benzettiği mesleğini aşk ile yapıyor. En ucuz tespihin 210 dolardan satışa sunulduğu bu atölyede yalnız çalışan Fidancı yaptığı işi bir sanat olarak nitelendiriyor.

İstanbul Arnavutköy'de yaşayan Şenol Fidancı, torna ustalığını bırakarak tespih yapımına başladı. Yaklaşık 20 yıldır el yapımı özel tespihler üreten Fidancı, bir arkadaşının önerisi ile tespih yapımına yöneldiğini anlattı.

Türk kültüründe önemli bir konuma sahip olan tespihin meraklıları bazı özel yapım tespihler dikkatlerini çekmeye başladı. İstanbul'un Arnavutköy ilçesindeki bir tespih atölyesinde üretilen tespihlerde bu özel üretimler arasında yer alıyor.

En ucuz tespihin 210 dolardan satışa çıkarılan bu atölyede tek başına çalışan tespih ustası Şenol Fidancı yaptığı işi bir sanat olarak tarif ediyor. 

Arkadaşının bir sözüyle işe başladı! En ucuzunu 8000 TL'den satıyor - 1. Resim

EN UCUZUNU 8000 TL'DEN SATILIYOR

En ucuz tesbihin 8000 TL'den satışa çıkarıldığını belirten Şenol Fidancı, "Genelde siparişe çalışıyorum, boş vakitlerimde de tezgâha çalışıyorum. Ama üç beş tespihten sonra mutlaka kendime bir ödül vermem lazım. Kendime bir tespih yapıyorum. Şimdi asıl meslek tornacılık. Bir dünya tornacılık, memurluk yaptım, kafecilik yaptım ama tespih seviyorum. Hiç aklıma tespih yapmak gelmiyordu ne zaman bir arkadaşın yanına çay içmeye gittim, dedi ki ‘Abi sen neden tespih yapmıyorsun?’ Olay bitti. Şimdi tornacılığın vermiş olduğu simetri ve detaycı olmanın faydalarını görüyorum" şeklinde konuştu.

Arkadaşının bir sözüyle işe başladı! En ucuzunu 8000 TL'den satıyor - 2. Resim

"TESBİHİN DOĞASINI BOZMAK İSTEMİYORUM"

Fidancı, "Önemli hususlardan biri ip yolu olmalı tespih çekeceksin ama keyif için çekeceksin. Eline aldığın zaman hata olmamalı. Kimisi tek çekiyor, kimisi çift çekiyor. Ölçü ve ebata göre her tespih tek çekilmez. Genelde 33’lü yapıyorlar. On tane 33’lü tespih yaptırırsan bir tane de yanına 99’lu yaptırıyor. Ondan sonra genelde kuka yaptırılıyor.

Bir aksesuar olarak yakışıklı duruyor. Bileklik olarak takılıyor. Ben işleme falan yapmıyorum. Ben tespih doğasını bozmak istemiyorum. Hani böyle nakkaş işçilik falan yapan arkadaşlara saygı duyuyorum ama ben yapmıyorum. Ben tespih çekilecekmiş gibi yapıyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...