AB’nin gözünde BRICS’in Truva atıyız!

Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusunu ve başvurunun yansımalarını Türkiye Gazetesi YouTube kanalında değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Öznur Küçüker Sirene, “Bu başvuru Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde Türkiye’nin elini güçlendirecek” dedi.
NUREDDİN YILDIZ'IN HABERİ - BRICS başvurusu sonrası Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı tutumunu değiştireceğini söyleyen Sirene, ‘Bundan sonra Avrupa Birliği Türkiye’yi kaybetmemek için, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne sırt çevirmemesi için daha fazla çaba gösterecektir.’ dedi.
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Öznur Küçüker Sirene sözlerine şu sözlerle devam etti;
BRICS, Avrupa Birliği’ne karşı rakip bir güç olarak görülüyor. Türkiye’nin BRICS’e üye olması durumunda Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasından tabii ki çatlak sesler çıkacaktır. Eğer Türkiye BRICS’e üye olursa hem Avrupa Birliği Ülkeler nezlinde hem de ABD gözünde Türkiye için ‘BRİCS’in Truva atı’ ifadesi kullanılacaktır. Fakat bütün bu rekabetin Türkiye’nin çok boyutlu dış siyasetini takip etmesini engel olmaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye mutlaka değişen yeni dünya düzeninde bütün masalarda bulunmalı.
TÜRKİYE’NİN BRICS BAŞVURUSU AVRUPA’DA HOŞ KARŞILANMADI!
Bütün Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Fransa’da bu duruma şüphe ile yaklaşıyor. Özellikle şu anda devam eden bir Rusya – Ukrayna savaşı var ve Avrupa Birliği ülkeleri özellikle Rusya’ya karşı çok sert bir tutum içerisindeler ve yaptırım uyguluyorlar. O yüzden Türkiye’nin BRICS’e dahil olması doğrudan Rusya ve Çin ile rekabeti kızıştırıp Türkiye’nin sanki bu ülkelerle bir işbirliği içindeymiş gibi izlenim oluşturacaktır. O yüzden ne Fransa’da ne de diğer Avrupa ülkelerinde bu olay hoş karşılanmıyor.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYESİZ KÜRESEL GÜÇ OLAMAZ!
Türkiye her ne kadar ekonomik problemler olsa da büyüyen bir ekonomimiz var. Büyük bir pazarımız var. Avrupa’nın aksine genç bir nüfusa sahibiz. Askeri güç bağlamında NATO’ya bağımlı bir ülke değiliz aksine NATO’nun belkemiğini oluşturan ülkelerden biriyiz. Kendimize ait güçlü bir ordumuz var. Giderek gelişen bir savunma sanayimiz var ve uluslararası sahnede de Türkiye’nin gücünün giderek arttığını görüyoruz. Hem Avrupa’nın hem de Türkiye’nin durumlarını incelediğimizde Avrupa Birliği Türkiyesiz küresel güç olamaz. O yüzden uzun vade de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihtiyaç duyduğundan çok Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ihtiyaç duyacağını düşünüyorum.
NATO, TÜRKİYE’Yİ KAYBETMEK İSTEMEYECEKTİR!
BRICS, NATO ve ya Avrupa Birliği’ne alternatif olarak düşünülmüyor. Zaten BRICS askeri bir birlikte değil. O yüzden NATO ile kıyaslamak hata olur. Aynı zamanda Türkiye NATO için çok stratejik bir müttefik. Güçlü bir orduya sahibiz, asker sayısı açısından NATO’nun en önemli ikinci ordusuna sahibiz. Bunun haricinde NATO’nun misyonlarına ve harekatlarına en çok katkı da bulunan ilk beş ülkeden de biriyiz. Türkiye gibi boğazlara hakimiyeti olan, doğu ve batı arasında köprü görevi gören bir ülkeyi NATO kaybetmek istemeyecektir.