ABD, Ankara'nın isteğine sahip çıktı! Dışişleri Bakanı Rubio'dan dikkat çeken jest! "Artık Türkiye diyeceğiz"

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Türkiye’nin uzun süredir talep ettiği isim değişikliğine resmen sahip çıktı. “Artık ‘Turkey’ değil, Türkiye diyeceğiz” açıklamasıyla diplomatik arenada yeni bir sayfa açıldı.
Geçtiğimiz yıl Türk hükümetinin talebi üzerine “Turkey” yerine “Türkiye” ifadesini kullanmaya başlayan ABD Dışişleri, bu kararı sahada da uygulamaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, gazetecilere yaptığı açıklamada “Türkiye’den bahsederken 'Turkey' değil Türkiye diyeceğiz” ifadeleriyle bu diplomatik tercih değişikliğinin altını çizdi.
Ayrınca Bakan Rubio, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmede ticaret, güvenlik ve bölgesel krizleri kapsayan geniş bir dosya üzerinden iş birliği çağrısı yaptı.
"ERDOĞAN'LA İLİŞKİ YENİDEN KURULMAK İSTENİYOR"
Rubio, “Trump’ın ilk döneminde Erdoğan ile çok iyi bir ilişkisi vardı, bunu yeniden başlatmak istiyorlar” diyerek Beyaz Saray’ın Ankara’yla yakınlaşma planını açıkça ortaya koydu.
Türkiye’nin NATO’daki rolüne dikkat çeken ABD’li Bakan, “Suriye ve başka bölgelerde Türkiye ile yakın iş birliği istiyoruz” dedi.
DEAŞ VE İRAN MESAJI: TÜRKİYE'NİN ROLÜ KİLİT
Görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı küresel koalisyondaki liderliği övülürken, İran’ın Suriye’deki istikrarsızlaştırıcı etkisine karşı Türkiye ile “yakın koordinasyonun” şart olduğu vurgulandı. ABD tarafı, birleşik ve barışçıl bir Suriye için Ankara’yla “yakın çalışmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
UKRAYNA VE GÜNEY KAFKASYA'DA TÜRKİYE'YE ÖZEL GÖREV Mİ?
Rubio, Ukrayna ve Güney Kafkasya’da barış süreçlerinde Türkiye’nin aktif desteğini talep ettiklerini açıkladı. Öte yandan Zelenskiy de dikkat çeken bir açıklama yaptı: “Ateşkes süreci Ukrayna ve ABD tarafından yürütülecek ama Türkiye de bu sürece dahil edilebilir.”
DİPLOMATİK DİLDE SİMGESEL DEĞİŞİM
ABD Dışişleri, geçtiğimiz yıl Türk hükümetinin talebi üzerine tüm resmî belgelerde “Turkey” yerine “Türkiye” kullanımına geçtiğini açıklamıştı. Analistlere göre Rubio’nun “Türkiye’ye gittiğimizde Türkiye diyeceğiz” açıklaması, bu diplomatik tercih değişikliğinin sahaya yansıması olarak yorumlandı.