Barışta son aşama! Ermenistan, Azerbaycan’ın şartlarını kabul etti

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Barışta son aşama! Ermenistan, Azerbaycan’ın şartlarını kabul etti
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan ve Ermenistan’ın barış anlaşmasının metni üzerinde anlaşmaya varmak üzere müzakereleri tamamladığını duyurdu. Bayramov’a göre, Ermenistan anlaşmanın son iki maddesinde Azerbaycan’ın önerilerini kabul etti.

Bakan Bayramov, 12. Küresel Bakü Forumu'nda yaptığı açıklamada, Bakü’nün bundan sonraki beklentisinin Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarını içeren anayasasında değişiklik yapması olduğunu belirtti.

MÜZAKERELERTAMAMLANIYOR

Anlaşma, toplam 17 maddeden oluşuyor ve daha önce taraflar bu maddelerin 15’inde mutabakata varmıştı. Ermenistan’ın kabul ettiği son iki madde, birbirlerine karşı uluslararası iddialardan vazgeçme vediğer ülkelerin temsilcilerinin Azerbaycan-Ermenistan sınırına yerleştirilmemesi şartlarını içeriyor.

Bayramov ayrıca, Minsk Grubu'nun ve onun kalıntılarının da tamamen lağvedilmesi gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında tarihi barış anlaşmasının artık nihai imza aşamasına gelmesi, bölgedeki dengeleri kökten değiştirecek önemli bir adım olacak.

ERMENİSTAN BAŞBAKANI PAŞİNYAN: HAZIRIZ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Azerbaycan ile barış anlaşmasının imzalanması için tüm şartların olgunlaştığını ve Ermenistan'ın anlaşmanın imzalanma zamanı ve yeri konusunda görüşmelere hazır olduğunu açıkladı.

SON İKİ MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Paşinyan, barış anlaşmasının toplamda 17 maddeden oluştuğunu, daha önce 15 maddede mutabakat sağlandığını ve anlaşma sağlanamayan son iki madde üzerinde de Azerbaycan’ın önerilerinin kabul edildiğini belirtti. Başbakan Paşinyan"Barış anlaşmasının son taslağında 17 madde var. Giriş bölümü dahil olmak üzere bunların 13’ü üzerinde tamamen mutabık kalındı. Diğer üç madde ise birden fazla cümleden oluşuyor ve bunların çoğunda da özünde mutabakat sağlandı. Ermenistan olarak bu metni bir barış anlaşması olarak imzalamaya hazırız" dedi.

Barışta son aşama! Ermenistan, Azerbaycan’ın şartlarını kabul etti - 1. Resim

YABANCI GÜÇ KONUŞLANDIRILMAYACAK

Paşinyan, anlaşma sonrasında Azerbaycan ile sınır boyunca herhangi bir yabancı gücün konuşlandırılmayacağını vurguladı. Ermenistan'ın bölgesel bağlantıları açmak istediğini belirten Paşinyan, bu sürecin doğrudan Azerbaycan ile görüşmeler yoluyla ilerleyeceğini ifade etti.

ERMENİSTAN ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK MESELESİ

Paşinyan Azerbaycan'ın barış anlaşmasının yürürlüğe girmesi için Ermenistan’ın anayasasında değişiklik yaparak Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Ermenistan'ın Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarını içeren anayasasını değiştirmesi, anlaşmanın imzalanması için şarttır" demişti.

"AZERBAYCAN İLE DOĞRUDAN İLİŞKİYE AÇIĞIZ"

Ermenistan’ın Nahçıvan ile Azerbaycan arasında bağlantı sağlamaya hazır olduğunu ancak bu sürecin ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Başbakan, Rusya’nın sürece dahil olmasını istemediklerini ve doğrudan Azerbaycan ile çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

KGAÖ ÜYELİĞİ VE RUS ÜSSÜ KONUSU

Paşinyan , Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliğini her düzeyde dondurduğunu belirtti. Ancak Ermenistan’daki Rus askeri üssüne dair şu anda bir sorun olmadığını kaydetti. Paşinyan"KGAÖ'den çıkış için bir tarih veya zaman veremem. Askeri üsse ilişkin de bugün bir sorunumuz yok" dedi.

BAYRAMOV: ERMENİSTAN'IN ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK ŞART

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarını içeren anayasasını değiştirmesinin anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesi için zorunlu olduğunu söyledi. Ayrıca, Minsk Grubu’nun tamamen tasfiye edilmesinin de anlaşmanın şartları arasında olduğunu belirtti.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...