Bloomberg'den dikkat çeken iddia: Türkiye, BRICS'e katılmak için başvuru yaptı

- Güncelleme:
Bloomberg'den dikkat çeken iddia: Türkiye, BRICS'e katılmak için başvuru yaptı
Dünya Haberleri

ABD merkezli Bloomberg, Türkiye'nin BRICS topluluğuna katılmak için resmen talepte bulunduğunu iddia etti.

ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, Türkiye'nin BRICS'e katılmak için aylar önce başvuru yaptığını dile getirdi.

Türkiye'nin 'Batı'nın ötesinde ittifaklar kurmak için' böyle bir yol izlemek istediğini yazan Bloomberg, BRICS'in, topluluğun genişlemesini ekim ayında Rusya'da yapılacak zirvede ele alacağı belirtildi.

Kimliğini vermeyen kaynaklar, Türkiye'nin 'küresel nüfuzunu artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak' istediğini anlattı.

Bloomberg'den dikkat çeken iddia: Türkiye, BRICS'e katılmak için başvuru yaptı - 1. Resim

Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminin görüşünün BRICS eksenin döndüğünü belirtti, Türkiye'nin yeni diplomatik hamlesinin kilit bir NATO ülkesi olarak yükümlülüklerini yerine getirirken bir yandan da 'çok kutuplu dünyada tüm taraflarla bağlar kurma hedeflerini yansıttığını' da belirtti.

Türkiye'nin aylar önce BRICS'e katılmak için başvuru yaptığını söyleyen kaynaklar, başvurunun onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma konusunda ilerleme yaşanmamasının sonucunda geldiğini de aktardı.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvede BRICS'in genişlemesinin ele alınacağını aktardı. Habere göre, Malezya, Tayland ve Azerbaycan da topluluğa katılmak isteyen ülkelerden.

2024'TE 4 ÜLKE BRICS'E KATILDI

Öte yandan, bu yılın başından itibaren BRICS'e İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır katılmıştı.

HAKAN FİDAN'IN 'BRICS' SÖZLERİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, haziran ayında BRICS+ Oturumu’na katılmak üzere Rusya’ya gitmişti.

Fidan, "Türkiye’nin topluluğa üyeliği" konusuyla ilgili, 'BRICS’in üye çeşitliliğinin birçok açıdan önemli olduğunu' dile getirmişti.

Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi ve BM’nin yanı sıra diğer çok taraflı örgütlerde de reformlar yapılması için çaba sarf ettiğini vurgulayan Fidan, “Bu bağlamda BRICS ile iş birliğimize değer veriyoruz. BRICS içindeki çeşitliliğin kalkınma ve istikrarı artırmak için önemli bir araç olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bloomberg'den dikkat çeken iddia: Türkiye, BRICS'e katılmak için başvuru yaptı - 2. Resim

BRICS NEDİR?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin baş harflerinden oluşan terim, bu ülkelerin ekonomilerini tanımlamak için kullanılıyor.

2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin de gruba katılmasıyla, başlangıçta "BRIC" olarak bilinen yapı, "BRICS" adını aldı. Bu ülkeler arasındaki ikili ilişkiler, eşitlik, karşılıklı iç işlerine karışmama ve ortak fayda ilkelerine dayanarak sürdürülüyor.

BRICS'E ÜYE OLAN ÜLKELER HANGİLERİ?

2006 yılında kurulduğunda başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı kapsayan yapı, daha sonra Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılımıyla genişletildi.

BRICS İN AMACI NEDİR?

BRICS, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarının mevcut yapısını reforme etmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla temsil ve söz hakkı tanımak amacıyla oluşturuldu.

2014 yılında, BRICS ülkeleri 250 milyar dolarlık sermaye ile Yeni Kalkınma Bankası'nı (NBD) kurdular.

Bu bankanın temel amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi sağlamaktır. Ayrıca, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi BRICS üyesi olmayan ülkeler de Yeni Kalkınma Bankası'na katıldı ve bu iki ülke BRICS'e üye olmaya davet edildi.

Bloomberg'den dikkat çeken iddia: Türkiye, BRICS'e katılmak için başvuru yaptı - 3. Resim

BRICS ÜYESİ OLUNCA PARA BİRİMİ DEĞİŞİR Mİ?

BRICS ülkelerinden Brezilya ve Rusya'nın önde gelen siyasetçileri, uluslararası ticaret ve finans piyasalarında dolara alternatif bir para birimi oluşturma fikrini gündeme getirdi.

Ancak, Güney Afrika'nın BRICS temsilcisi Anil Sooklal, bu önerinin Johannesburg zirvesinde değerlendirilmediğini belirtti. BRICS terimini ilk kez kullanan ekonomist Jim O'Neill, Financial Times’a verdiği bir röportajda, üye ülkeler arasında yeni bir ortak para birimi fikrini "saçmalık" olarak nitelendirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...