Fransa duyurdu: Cezayir bize savaş açtı!

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Fransa duyurdu: Cezayir bize savaş açtı!
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Fransa ile Cezayir arasındaki diplomatik gerilim tırmanıyor. Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, yaptığı sert açıklamada, "Cezayir’le savaş istemiyoruz ama bize saldıran Cezayir oldu" diyerek ilişkilerde yeni bir krizin sinyalini verdi.

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik kriz hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Retailleau, “Cezayir'le savaş istemiyoruz ama bize saldıran onlar!” diyerek gerilimi tırmandırdı.

Fransa'nın sınır dışı etmek istediği 60 Cezayir vatandaşını geri almayı reddeden Cezayir'in tavrı, iki ülke arasındaki ipleri iyice gerdi.

Fransa duyurdu: Cezayir bize savaş açtı! - 1. Resim

DİPLOMATİK KRİZ KAPIDA

Fransa, kamu düzenini tehdit ettiği iddia edilen yaklaşık 60 Cezayirliyi sınır dışı etmek istiyor ancak Cezayir, bu kişileri kabul etmeyi reddediyor. Cezayir yönetimi, Fransa'nın baskı ve tehditlerine boyun eğmeyeceğini açıklarken, Paris yönetimi ise bu tavra karşılık kademeli misilleme sözü verdi.

BRUNO RETAİLLEAU SERT ÇIKTI

Retailleau, X hesabından yaptığı açıklamada Cezayir'in uluslararası hukuku çiğnediğini belirterek, "Bu kabul edilemez. Başbakan liderliğinde bir bakanlıklar arası komite kurduk ve kademeli bir cevap uygulanacak" dedi.

MİSİLLEME GELEBİLİR

Fransa’nın Cezayir’e yönelik misilleme planları oldukça sert. Paris yönetimi, Cezayirli diplomatlara vize kısıtlaması getirmeyi ve ülkedeki Cezayirli göçmenlerin ikamet izinlerini iptal etmeyi düşünüyor. Ayrıca, Cezayir’e yapılan ekonomik yardımların kesilmesi ve 2007 yılında imzalanan vizesiz geçiş anlaşmasının askıya alınması da gündemde. Bu adımlar, Fransa’nın Cezayir üzerindeki diplomatik baskısını artırmayı hedefliyor. Özellikle vizesiz geçiş anlaşmasının iptali, iki ülke arasındaki ilişkileri kökten sarsabilir.

PARİS İLE CEZAYİR ARASINDA TARİHSEL GERİLİM

Fransa’nın Cezayir'e yönelik sert tutumu, iki ülke arasındaki sömürge geçmişinden kaynaklanan derin kırılmaları yeniden gündeme getirdi. Emmanuel Macron'un geçen yıl Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıması, Cezayir’i çileden çıkarmıştı.

SİYASİ ÇATLAK DERİNLEŞİYOR

Fransa’da radikal sağ partiler, hükümeti zayıflıkla suçlarken, muhalefet ise Retailleau'ya istifa çağrısı yaptı. Marine Le Pen, "Hükümet Cezayir'in provokasyonlarına sessiz kalırsa, halk bunu kabul etmez" dedi.

İLİŞKİLER KOPMA NOKTASINDA!

Fransa ve Cezayir arasındaki ticaret hacmi son bir yılda %30 azaldı. Ayrıca Cezayir’de tutuklu bulunan Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal’ın serbest bırakılması da Fransa'nın talepleri arasında yer alıyor.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...