G7 ülkelerinden Putin'e açık tehdit! "Ya ateşkesi kabul et, ya da bu sonuçlara katlan"

G7 ülkeleri, Rusya'yı Rusya-Ukrayna savaşında ABD'nin önerdiği ateşkesi kabul etmeye çağırdı ve ateşkes sağlanmazsa Rusya'ya ek yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Kremlin, ateşkes önerisine temkinli yaklaşırken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, koşulsuz bir ateşkesin kalıcı barışa giden ilk adım olduğunu vurguladı.
G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Cuma günü (14.03.2025) Rusya'yı, Rusya-Ukrayna savaşında ABD'nin önerdiği ateşkesi kabul etmeye çağırdı.
Reuters'tan edilinen bilgilere göre, Kanada'daki görüşmelerden sonra yayımlanan ortak açıklamada, "Rusya'dan eşit şartlarda bir ateşkesi kabul ederek tam olarak uygulamasını talep ettik" denildi.
RUSYA'YA EK YAPTIRIMLAR
Açıklamada, "Eğer böyle bir ateşkes sağlanamazsa, Rusya'ya ek yaptırımlar, petrol fiyatlarına sınırlama, Ukrayna'ya ek destek ve diğer yollarla daha fazla maliyet çıkarılmasını tartıştık" ifadelerine yer verildi.
Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff'un Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü duyurdu. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Tüm G7 dışişleri bakanları, Ukraynalılar tarafından desteklenen ABD'nin ateşkes önerisini onaylıyor" dedi ve şu anda odak noktasının Rusya'nın cevabı olduğunu belirtti. Joly, "Ukrayna konusunda top artık Rusya'nın sahasında" diye ekledi.
KOŞULSUZ ATEŞKES KONUSUNDA BİRLİK
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de bu görüşü yineledi ve "Şu anda koşulsuz bir ateşkes zamanı olduğu konusunda birlik var. Ukrayna pozisyonunu netleştirdi. Şimdi bunu kabul etmek Rusya'ya kaldı" dedi. Lammy, ayrıca ateşkesi desteklemek için Ukrayna'ya gerekli "güvenlik mimarisi" ve izleme mekanizmalarını sağlamak üzere "istekliler koalisyonu" oluşturulduğunu belirtti.
PUTİN SÜRECİ UZATIYOR MU?
G7'nin ortak açıklaması, Kremlin'in bir Ukrayna ateşkes anlaşması konusunda hala yapılacak çok şey olduğunu söyleyerek ABD önerisini tam olarak desteklemeye isteksiz olduğunu ima etmesinin ardından geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'in ateşkesin uygulanmasına ilişkin bir dizi soru sormasının ardından hala cevap beklediğini söyledi.
Bu arada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Putin'in cevabını, süreci karmaşık hale getiren ve "uzatan" şartlar koymak olarak nitelendirdi. Zelenskiy, Çarşamba günü X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımda, "Koşulsuz 30 günlük geçici bir ateşkes, bizi adil ve kalıcı bir barışa önemli ölçüde yaklaştırabilecek ilk kritik adımdır" dedi.
Kanada'nın Quebec eyaletindeki Charlevoix'da düzenlenen G7 görüşmelerine İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD'den bakanlar katıldı.
ÇİN'İN TUTUMU
G7 dışişleri bakanları, kapalı kapılar ardında Çin'in küresel güvenlikteki rolünü, Hint ve Pasifik Okyanusu bölgelerindeki istikrarı ve deniz güvenliğini de tartıştı. Cuma günü G7 dışişleri bakanları, Çin, Kuzey Kore, İran ve Rusya'nın ortaya çıkardığı stratejik zorluklara odaklanan bir oturum gerçekleştirdi. Birçok dış politika analisti ve askeri yetkili, bu dört ülkeyi "Çalkantı Ekseni" olarak nitelendirerek artan Batı karşıtı iş birliğine dikkat çekiyor.
G7 ortak açıklamasında, grubun "Çin'in askeri yığınakları ve nükleer silah cephaneliğindeki hızlı artış konusunda endişeli olduğu" belirtildi. Açıklamada, Çin'den "stratejik risk azaltma tartışmalarına katılması ve şeffaflık yoluyla istikrarı teşvik etmesi" istendi. Dışişleri bakanları, ayrıca Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki durumlarla ilgili ciddi endişelerini yineledi ve özellikle güç veya baskı yoluyla statükoyu değiştirme girişimlerine karşı çıktı.
G7 üyeleri, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın önemini vurgulayarak, güç veya baskı yoluyla statükoyu değiştirme girişimlerine karşı olduklarını tekrarladı.
Rusya-Ukrayna savaşında olası bir ateşkes, ABD'nin Hint-Pasifik bölgesindeki varlığını etkileyebilir. Yetkililer ve analistler, çatışmanın sona ermesinin Washington'ın bölgedeki zorluklara odaklanmak için kaynaklarını yeniden yönlendirmesine olanak tanıyacağını öne sürüyor. ABD'nin önde gelen diplomatlarından biri, "Avrupa kıtasına barış getirebilseydik, Hint-Pasifik bölgesine çok daha fazla odaklanabilirdik" dedi.