İki ayda ikinci ziyaret! Pakistan Başbakanı neden Türkiye'ye geliyor?

Pakistan Başbakanı Muhammed Şehbaz Şerif, son iki ay içinde ikinci kez Türkiye’ye geliyor. Bugün gerçekleşen kritik Ankara ziyareti, Türkiye’nin bölgesel diplomasideki kilit rolünü ve Pakistan ile Türkiye arasındaki sarsılmaz kardeşlik bağlarının derinliğini bir kez daha tüm dünyaya gösterecek.
Pakistan Başbakan Şehbaz Şerif’in Ankara temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. Gündemde yalnızca ikili ilişkiler değil, bölgesel ve küresel gelişmeler de olacak.
Şubat ayında İslamabad’da düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 7. oturumunun ardından bu ziyaret, iki ülke arasında kurumsallaşan lider diplomasisinin sürdüğünü gözler önüne serecek.
Erdoğan ve Şerif, YDSK oturumuna birlikte başkanlık etmişti.
STRATEJİK ORTAKLIK, KARDEŞLİK ÜZERİNE KURULU
Ankara ve İslamabad arasında süregelen yakınlık yalnızca siyasi değil, tarihsel ve kültürel temellere de dayanıyor. İki ülke, “aynı coğrafyanın farklı uçlarındaki aynı ruhu” taşıyor. Şehbaz Şerif'in ziyareti, “istikrarsız bir coğrafyada istikrarlı iş birliğinin” sembolü olarak görülmekte.
PAKİSTAN BAŞBAKANI NEDEN TÜRKİYE'YE GELİYOR?
Türkiye, hem Güney Asya’da hem de Orta Doğu’da stratejik diyalogların ana platformlarından biri haline geldi.
İki ülke, savunma sanayii alanında önemli bir adım atarak beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ın üretimine adanmış bir ortak fabrika kurduklarını duyurdu.
Savunma sanayi alanında haber yayınlayan internet sitesi Army Recognition'da yer alan analize göre, KAAN projesinin yalnızca ulusal bir girişim olmadığı, Türkiye'nin askeri ortakları için de ihracata yönelik planlandığı vurgulandı.
Pakistan’ın projeye katılımı, iki ülkenin savunma sanayiindeki işbirliğini derinleştiren bir hamle olarak öne çıkmakta. Ocak 2025’te düzenlenen Pakistan-Türkiye Sanayi Fuarı'nda yapılan görüşmeler, ortak çalışmayı hızlandırdı ve projeye ilişkin detaylar netleşti ve ortaklık resmileşti.
Öte yandan ziyaretin ardından Türkiye ile Pakistan arasında savunma sanayi, enerji, yatırım ve insani yardım alanlarında yeni işbirliği adımlarının atılması bekleniyor.
ŞERİF TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ
Başbakan Şerif, Cenevre'de düzenlenen Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı'na mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve selle mücadelede destekleri dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etmişti.
Başbakan Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cenevre'de düzenlenen Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı'na gönderdiği mesaj dolayısıyla son derece memnun olduğunu vurguladı.