İki ülkeden halka 'marul yemeyin' uyarısı! Kanser riski artıyor!

İngiltere ve Kanada'da sağlık yetkilileri, bozuk marulda bulunan E.coli bakterisinin genç yaşta kolon kanseri vakalarındaki artışla bağlantılı olabileceğini açıklayarak halka marul tüketiminden kaçınmaları yönünde uyarıda bulundu. Yeni veriler, enfekte gıdaların ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini ortaya koydu.
İngiltere ve Kanada'daki sağlık yetkilileri, mide enfeksiyonlarına yol açan E.coli bakterisi kaynaklı vakalardaki artışa dikkat çekerek, marul tüketimi konusunda halka uyarıda bulundu. Yeni araştırmalar, bozuk marulun genç yaşta kolon kanseri vakalarındaki artışla ilişkilendirilebileceğini ortaya koydu.
İNGİLTERE'DE E.COLİ VAKALARINDA YÜKSELİŞ
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, 2016-2024 yılları arasında O157 dışı shiga toksini üreten E.coli (STEC) enfeksiyonu vakaları neredeyse 10 kat arttı. Sağlık yetkilileri, özellikle doğranmış marul ve hazır yemeklerde bulunan bakterilere karşı halkı dikkatli olmaya çağırdı.
İngiltere merkezli bilim insanları, 40 yaş altındaki kolon kanseri vakalarında E.coli tarafından üretilen kolibaktin isimli toksinin izlerine rastlandığını duyurdu. Araştırmalar, genç yaşta görülen kolon kanseri artışında bu bakteriyel etkilerin rol oynayabileceğine işaret etti.
BUZDOLABINDA MARUL OLANLAR HEMEN ATSIN
Kanada sağlık yetkilileri de marul tüketimi konusunda halka resmi uyarı yayınladı. Özellikle iki eyalette görülen vakalar sonrasında marul tüketiminden kaçınılması önerildi. Yetkililer, muhtemel bir bakteriyel bulaşma kaynağının tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
280'DEN FAZLA VAKA VAR
2024 yılında İngiltere'de ortaya çıkan ve kontamine marul içeren hazır yemeklerle bağlantılı salgında 280'den fazla vaka raporlandı. Kanada'da ise 18 kişiden 6'sının hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Uzmanlar, marulun dokusunun bakteriye yatkın olduğunu ve tüketilmeden önce dikkatlice yıkanması gerektiğini vurguladı.