İngiltere'de 14 yıllık devir sonra erdi! Seçimi kazanan İşçi Partisi oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İngiltere'de 14 yıllık devir sonra erdi! Seçimi kazanan İşçi Partisi oldu

Dünya Haberleri

İngiltere'de 14 yıldır süren Muhafazakar Parti iktidarı sona erdi. İşçi Partisi 326 sandalye kazanarak parlamentoda çoğunluğu elde etti ve Keir Starmer'ın önümüzdeki saatlerde başbakan olması da garantilendi.

İngiltere'de yapılan sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi genel seçimlerde Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak çoğunluğu elde etti. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran iktidardaki Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısı 131'e düştü. Aşırı sağcı Reform UK Partisi 13, Liberal Demokrat Parti 61, İskoçya Ulusal Partisi 10, Yeşiller Partisi 2 sandalye kazandı. Resmi rakamların gün içerinde açıklanması bekleniyor...

İngiltere'de 14 yıllık devir sonra erdi! Seçimi kazanan İşçi Partisi oldu - 1. Resim

SUNAK YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Merkez-sol bir parti olan İşçi Partisi, Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık iktidarına son verdi. Rishi Sunak, sabah saat 04.40 civarında, "İşçi Partisi bu genel seçimi kazandı ve ben de kendisini tebrik etmek için Keir Starmer'ı aradım" diyerek seçim yenilgisini kabul etti.

BİR GÜN İÇİNDE GÖREVE BAŞLAYACAK

İngiliz siyaseti hızlı ilerliyor; seçim sonuçları ile yeni başbakanın göreve başlaması çok kısa sürede gerçekleşiryor. Rishi Sunak, 24 saat içinde İngiltere'nin başbakanlık ofisi olan 10 Downing Sokağı'ndan tahliye edilecek ve Sir Keir Starmer da hemen ardından göreve başlayacak. Fakat bir süreç var. Sunak istifasını Kral'a sunacak ve Sir Keir, normalde Buckingham Sarayı'nda gerçekleşen bir toplantıda yeni hükümeti kurmak üzere hükümdar tarafından resmen davet edilecek.

Yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu ülkede vatandaşlar, dün, Avam Kamarası'nın yeni milletvekillerini belirlemek için düzenlenen genel seçimde sandığa gitmişti. Oy kullanma işlemi akşam yerel saatle 22.00'da (TSİ 24.00) sona ermişti.

KEİR STARMER KİMDİR?

Sir Keir, mesleki hayatına 1990'lı yıllarda avukat olarak başladı ve 2008 yılında İngiltere ve Galler'deki en kıdemli ceza savcısı olan kamu savcılığı direktörlüğüne atandı.

İlk olarak 2015 yılında Kuzey Londra'daki Holborn ve St Pancras seçim bölgesinden seçildi ve partinin 2019'daki başarısız genel seçimlerinin ardından İşçi Partisi'nin liderliğini devraldı ve Jeremy Corbyn'in sol görüşlü liderliğinden sonra "yeni bir dönem" başlatma sözü verdi.

Sir Keir, Perşembe günü aynı seçim bölgesinde yeniden seçildi ve zafer konuşmasında insanların "değişime hazır" olduğunu ve "performans siyasetine son vereceğini" söyledi.

(Kaynak AA - BBC)

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...