İran'dan Batı'ya S-300'lü mesaj! İsrail ve ABD istihbaratını çürüttü

İran, Tahran’daki Ordu Günü geçidinde, Rus yapımı S-300 hava savunma sistemiyle askeri gücünü sergileyerek Batı’nın istihbarat iddialarını çürüttü. Geçit töreninin, nükleer müzakereler öncesi hem diplomatik hem de askeri bir mesaj niteliği taşıdğı belirtildi.
18 Nisan 2025’te İran, başkent Tahran’da her yıl düzenlenen "Ordu Günü" geçidini gerçekleştirdi.
İRAN'DAN GÖVDE GÖSTERİSİ
Gövde gösterisi niteliğindeki törende, İran’ın askeri kabiliyetleri ve kararlılığı sergilendi.
ABD ve İsrail ile artan gerilimler eşliğinde, İran sokaklarında Rus yapımı S-300 PMU2 hava savunma sistemi ve 96L6E radarı sergilendi.
S-300'LER SERGİLENDİ
NBC News dâhil birçok kaynağın bildirdiği bu gösteri, sıradan bir törenin ötesinde bir mesaj taşıyordu. 2024’te İsrail hava saldırılarında İran’ın dört S-300 sisteminin tamamen imha edildiğini iddia eden ABD ve İsrail’in açıklamalarıyla doğrudan çelişiyordu.
Tören, nükleer görüşmeler ve bölgesel rekabetler devam ederken, İran’ın caydırıcılığını ve Batı istihbaratının doğruluğuna dair soru işaretlerini gündeme getirdi.
Rusya ile İran, 2024’te imzalanan 20 yıllık stratejik ortaklıkla bağlarını güçlendirdi. Ancak Batı yaptırımları, teknik destek ve yedek parça transferlerini zorlaştırıyor.
F-35'LERE KARŞI NELER YAPABİLECEĞİ MERAK KONUSU
S-300 PMU2, dünyadaki en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri sayılıyor. Yine de, ABD'nin Patriot PAC-3’ü veya İsrail’in Arrow, David’s Sling ve Demir Kubbe (Iron Dome) gibi sistemleriyle rekabet içinde. S-300, özellikle ABD ve İsrail'in F-35 savaş uçaklarına karşı sınırlı etkiye sahip.
Bu sistemin hâlen operasyonel olması, İran’ın hava savunma kapasitesine dair ciddi bir sinyal veriyor. Özellikle nükleer tesislerin etrafındaki konuşlandırması, rejimin stratejik önceliklerini gösteriyor.
2015 nükleer anlaşmasının çökmesi ve uranyumun %60 saflıkta zenginleştirilmesiyle bu tesisler yeniden hedef hâline geldi.
Geçit töreni, Umman’daki nükleer görüşmelerden birkaç gün sonra ve Roma’daki yeni müzakerelerden hemen önce gerçekleşti.
İran Cumhurbaşkanı Masud Pezeşkiyan, İran ordusunu "barış, istikrar ve bölgesel iş birliği" için temel bir güç olarak tanımlarken, aynı törende sergilenen SİHA’lar, füzeler ve S-300 sistemi bu mesajın aynı zamanda bir tehdit içerdiğini de gösterdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın “maksimum baskı” politikası ve bölgeye ikinci bir uçak gemisi göndermesi, nükleer müzakerelerin başarısız olması durumunda askeri müdahale olasılığını artırıyor. İsrail ise İran’ın nükleer programını varoluşsal tehdit olarak görüyor.