Küresel ısınma kakaoyu da vurdu! Üreticiler alarma geçti

Batı Afrika ülkelerinde geçen yıl haftalarca süren aşırı sıcaklar, dünya çikolata üretiminin temelini oluşturan kakao hasatlarını olumsuz yönde etkileyerek, fiyatların daha da artmasına neden oldu.
Dünya kakao üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştiren Batı Afrika’daki çiftçiler, son yıllarda aşırı sıcaklıklar, hastalıklar ve olağan dışı yağışlarla mücadele ediyor. Bu olumsuz şartlar, kakaonun fiyatında rekor seviyede artışa sebep oldu.
BU ÜLKELERDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Bağımsız araştırma grubu Climate Central tarafından yapılan çalışmada petrol, kömür ve metan gazı kullanımına bağlı olarak yaşanan iklim değişikliğinin Fildişi Sahili, Gana, Kamerun ve Nijerya'da daha sık görüldüğü belirtildi.
KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ
Fildişi Sahili ve Gana’nın kakaonun en büyük iki üreticisi olduğu belirtilirken, araştırmacılar sıcaklık verilerini inceleyerek küresel ısınmanın sebep olduğu olumsuzlukları değerlendirdi.
Yapılan araştırma kapsamında, kakao üretimi için ideal sıcaklık seviyesinin 32 derece olduğu bildirilirken, son on yılda bu seviyenin üzerinde geçen sıcak gün sayısının üç hafta arttığı tespit edildi.
42 GÜN BOYUNCA 32 DERECENİN ÜZERİNDE SEYRETTİ
2023 yılında küresel sıcaklık ortalamaları rekor seviyelere ulaşırken, incelenen bölgelerin üçte ikisinde en az 42 gün boyunca sıcaklık 32 derecenin üzerinde seyretti.
AŞIRI SICAKLAR KAKAO VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR
Bilim insanları, aşırı sıcakların kakao verimini ve kalitesini düşürdüğüne dikkat çekiyor. Öte yandan unlu bit istilaları, düzensiz yağışlar, kaçakçılık ve yasadışı madencilik gibi diğer faktörlerin de kakao üretimini olumsuz etkilediği ifade ediliyor.